Wet vorderen gegevens telecommunicatie in werking

Negentig organisaties tekenen verklaring tegen bewaarplicht

Wet openbaarheid bestuur moet op de helling

Negentig non-gouvernementele organisaties uit Europa, de Verenigde Staten en andere landen uit de rest van de wereld hebben hun handtekening gezet onder een verklaring tegen de opslag van verkeersgegevens. De verklaring is opgesteld door Privacy International en European Digital Rights (EDRI) en vandaag ingeleverd in antwoord op een consultatieronde van de Europese Commissie. De verklaring is daarnaast ook ondertekend door 89 bedrijven (waaronder zeer veel Nederlandse IT-bedrijven).

De verklaring noemt het voorstel om alle bel- en internetgedrag van Europese burgers tussen de 12 en 36 maanden te bewaren ‘invasive, illegal, illegitimate and illusory’.

Door de voortschrijdende technologie zijn verkeersgegevens veel meer dan simpele lijstjes met gebelde telefoonnummers. Verkeersgegevens van internet en mobiele telefonie kunnen gebruikt worden om gedetailleerd inzicht te krijgen in de activiteiten en sociale netwerken van alle burgers.

Bits of Freedom was in 2002 een van de initiatiefnemers om een Europese koepelorganisatie op te richten, om directer het beleid in Brussel te kunnen beinvloeden. Inmiddels heeft EDRI 15 leden uit 11 Europese landen en een eigen permanente vertegenwoordiger in Brussel. EDRI geeft elke 2 weken een eigen Engelstalige nieuwsbrief uit (EDRI-gram), met informatie over nieuwe wetgeving en belangrijke jurisprudentie op het gebied van digitale burgerrechten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.