Brein gaat P2P gebruikers vervolgen

Raad van State beslist over uitbreiding afluisterpost

Amsterdam wijst voorstel stemmachines af

Defensie mag de afluisterschotels in Zoutkamp niet onbeperkt uitbreiden. De Raad van State heeft in een voorlopige voorziening bezwaren van omwonenden tegen de uitbreiding van de satelliet afluisterschotels in Zoutkamp deels gegrond verklaard. De toestemming die Defensie eerder kreeg om het aantal schotels onbeperkt uit te breiden, is door de Raad van State geblokkeerd. Maar Defensie mag aan de bestaande twee schotels wel zes nieuwe toevoegen. Uit de aangevraagde bouwvergunning blijkt dat Defensie in de periode 2003 – 2005 drie grote en drie kleine schotels wil bijbouwen.

Nederland heeft twee schotels in Zoutkamp (Noord-Groningen) voor het onderscheppen van satellietcommunicatie. De opgevangen informatie wordt geanalyseerd door het Strategisch Verbindingsinlichtingen Centrum (SVIC) op de marinebasis Kattenburg in Amsterdam. Het Satelliet Grondstation in Zoutkamp richt zich op internationale telefoongesprekken die lopen via de commerciële Intelsat satellieten.

De Algemene- en de Militaire inlichtingendienst (AIVD en MIVD) hebben de Nationale Sigint Organisatie (NSO) opgericht om het afluisteren van satellietverkeer te intensiveren.

De gemeente De Marne besloot in juni 2003 het bestemmingsplan ‘Partiële herziening bestemmingsplan Industrieterrein Noord kern Zoutkamp Telecommunicatie’ goed te keuren. Omwonenden en de afdeling Noord-Groningen van de SP hebben tegen de uitbreiding bezwaar gemaakt bij de Provincie Groningen. Maar de provincie wees de bezwaren af.

Een beroep bij de Raad van State had meer succes. Volgens de Raad van State mag het bestemmingsplan geen onbeperkt aantal schotels toestaan. Maar de geplande uitbreiding met 6 schotels kan gewoon doorgaan. Defensie heeft laten weten dat “nieuwe aanvragen voor bouwvergunning voor schotelantennes in voorbereiding zijn”. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat Zoutkamp uiteindelijk over 20 schotels moet kunnen beschikken. Uit een TNO onderzoek in opdracht van Defensie bleek eerder dat het terrein geschikt is voor de plaatsing van maximaal 14 schotelantennes van 11 meter en 8 schotelantennes van 3 meter.

Met de uitbreiding krijgt Nederland een van de grootste satelliet afluisterstations van Europa. Minister Kamp liet in oktober aan de Tweede Kamer weten dat Defensie gezien de langdurige bezwaarprocedures op zoek ging naar een nieuwe lokatie voor de afluisterpost. Hoewel de Kamer officieel niet is ingelicht, lijkt het kiezen van zo’n nieuwe lokatie niet doorgezet.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.