Raad van State beslist over uitbreiding afluisterpost

Amsterdam wijst voorstel stemmachines af

Nederland is voorstander bewaren verkeersgegevens

De gemeenteraad van Amsterdam is tegen de invoering van stemmachines als er geen extra maatregelen worden genomen om de betrouwbaarheid van de machines te vergroten. In een motie van het raadslid Klerks (PvdA) die de gemeenteraad op 8 juli aannam, wijst de raad de invoering van stemmachines af omdat “de voorgestelde wijze van elektronisch stemmen niet voldoet aan de minimale eis van transparantie en verifieerbaarheid”. De raad wil geen geld ter beschikking stellen voor de invoering van de stemmachines.

De raad constateert dat de wijze waarop verkiezingen worden georganiseerd kenbaar, transparant en begrijpelijk moet zijn voor de burgers. Maar in het voorstel van het College van B&W wordt gebruik gemaakt van “geheime software die eigendom blijft van de leverancier en waarvan de werking en betrouwbaarheid niet onafhankelijk en onomstotelijk zijn vast te stellen”. Bovendien constateert de gemeenteraad “dat een dergelijk elektronisch stemsysteem geen papieren bewijs verstrekt van hetgeen is gestemd, en er geen ‘paper trail’ beschikbaar is om de stemming desgewenst te verifiëren”.

De gemeente Amsterdam wil als een van de laatste gemeentes in Nederland stemmachines invoeren. In de voorjaarsnota schrijft het College van B&W: “Ons College meent dat thans het moment is gekomen om afscheid te nemen van het rode potlood en stelt daarom voor een bedrag van 0,4 miljoen euro ten laste van de structurele ruimte te brengen, opdat bij de eerstvolgende reguliere verkiezingen in 2006 elektronisch kan worden gestemd.” Het zou gaan om 480 stemmachines.

De gemeenteraad roept het College op “zich actief in te zetten om voor de toekomst open source software voor verkiezingen beschikbaar te krijgen”. De gemeenteraad wijst er in de motie ook op “dat het staand beleid is van de gemeente Amsterdam om bij nieuw te introduceren computertoepassingen te kiezen voor open source software”. Dit beleid moet nu ook voor stemmachines worden doorgevoerd.

Uit een eerdere column van Klerks blijkt dat de recente ontwikkelingen in Ierland een rol hebben gespeeld bij het opstellen van de motie. Een onafhankelijke commissie adviseerde de Ierse regering in april van dit jaar tegen de invoering van stemmachines van Nederlands fabrikaat.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.