Amsterdam wijst voorstel stemmachines af

Nederland is voorstander bewaren verkeersgegevens

DDMA geeft les Nederlandse taal

De Nederlandse regering staat ‘in beginsel positief’ tegenover het voorstel om de verkeersgegevens telecommunicatie van alle 450 miljoen burgers in de EU te bewaren. Het standpunt van de Nederlandse regering staat in een beoordeling van het voorstel die aan het parlement is aangeboden.

Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Zweden hebben eind april een voorstel ingediend bij de Raad van de Europese Unie om een algemene bewaarplicht van 12 tot 36 maanden in te voeren voor verkeersgegevens ten behoeve van de opsporing.

Als het voorstel wordt aangenomen door de ministers van de lidstaten, moeten telefoon- en internetbedrijven voortaan alle telecommunicatiegegevens opslaan. Van 450 miljoen Europeanen wordt dan systematisch bewaard naar wie zij hebben gebeld, ge-smst en e-mail verstuurd, vanaf welke plekken ze mobiel gebeld hebben en welke websites zij hebben bezocht.

Nederland wil, als voorzitter van de EU, ook haast maken met het voorstel: “[..] Nederland [heeft] er belang bij dat het ontwerp met voorrang in behandeling wordt genomen”. Op twee punten wil Nederland wel nog verder onderzoek. De behoeften van politie en inlichtingendiensten zijn namelijk niet zo duidelijk, daarom is het van belang “dat de behoeften van de opsporingsdiensten op nationaal niveau nader in kaart worden gebracht. Dit geldt in het bijzonder voor de gegevens die op internet betrekking hebben”. Bovendien is de reikwijdte van het voorstel niet duidelijk, namelijk “in hoeverre aanbieders op grond van dit ontwerp kaderbesluit verplicht zouden zijn gegevens te bewaren die niet in het kader van de eigen bedrijfsvoering worden bewaard”.

De lidstaten van de EU hebben inmiddels een vragenlijst ontvangen over het voorstel die uiterlijk 29 juli moet worden beantwoord. Het resultaat van de vragenlijst wordt op 27 en 28 september door justitie ambtenaren van de lidstaten besproken.

De verkeersgegevens worden toegankelijk voor politie, justitie en inlichtingendiensten. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat landen deze gegevens bij elkaar kunnen opvragen. De lidstaten bepalen zelf de bevoegdheden op basis waarvan de autoriteiten toegang krijgen tot de gegevens. In Nederland is dat geregeld in de wet vorderen gegevens telecommunicatie die in maart is aangenomen door de Eerste Kamer. Iedere officier van justitie kan op basis van deze wet verkeersgegevens opvragen.

Mensenrechten- en privacy-organisaties verzetten zich tegen een bewaarplicht verkeersgegevens voor niet-verdachten. Door gegevens op te slaan van iedereen die elektronisch communiceert, wordt een belangrijk principe losgelaten; namelijk dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Bedrijven worden gedwongen om grote hoeveelheden zeer persoonsgevoelige informatie op te slaan, ook als daar geen enkel bedrijfsdoel mee is gediend. Bedrijven worden daardoor een verlengde arm van justitie. Met deze maatregel slaat Europa een fundamenteel andere weg in bij de opsporing van de misdaad; van gerichte opsporing naar algemeen toezicht op alle burgers.

De kosten van de bewaarplicht zullen in Nederland gedragen moeten worden door de aanbieders. “Met het bedrijfsleven zal overleg worden gepleegd over de financiering van de bewaarplicht.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.