Brein gaat P2P gebruikers vervolgen

De stichting Brein begint dit najaar waarschijnlijk al met het aanpakken van Nederlandse gebruikers van peer-to-peer diensten op internet. Dat heeft bestuurslid Theo Roos op 12 juli 2004 aangekondigd in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Brein heeft wel vaker acties aangekondigd tegen individuele internetters, maar niet eerder een datum genoemd. Directeur Kuik heeft regelmatig de samenhang met een legaal download-aanbod benadrukt. Met de komst van iTunes naar Nederland (verwacht in oktober) acht Brein de tijd kennelijk rijp voor handhaving, door adresgegevens op te vragen bij internetproviders en rechtszaken te voeren waarin schadevergoeding wordt geëist.

Brein geeft met deze aankondiging gehoor aan een oproep van de internationale collectieve rechtenorganisatie IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) van 30 maart 2004, om grote acties te voeren in Europa en Canada. Rechtenorganisaties in Denemarken, Duitsland en Italië gingen Brein al voor in het aanklagen van gebruikers voor het zonder toestemming aanbieden (uploaden) van auteursrechtelijk beschermde werken. In Italië werden 30 P2P-gebruikers aangeklaagd, vooral van ‘Opennap’. Op verzoek van de FIMI, de vertegenwoordiger van de Italiaanse muziekindustrie, viel de financiële politie de huizen binnen van deze verdachten, en legde beslag op aanwezige computers, harde schijven en CD’s. De Duitse afdeling van IFPI kondigde rechtszaken aan tegen 68 gebruikers. In Frankrijk en Zwitserland zijn vergelijkbare acties aangekondigd, maar nog niet uitgevoerd.

Volgens de IFPI en volgens Brein is er inmiddels voldoende legaal aanbod in Europa, met ca. 300.000 liedjes die downloadbaar zijn vanaf 50 verschillende websites. Bits of Freedom stelt vraagtekens bij de omvang en aard van dit aanbod. Verenigd in de associatie European Digital Rights heeft Bits of Freedom met 13 aangesloten organisaties een persbericht opgesteld met drie bezwaren tegen de aangekondigde acties.

De legale downloaddiensten kunnen (nog) niet concurreren met file-sharing diensten omdat de legale keuze uit het totale muziekaanbod zeer beperkt is, omdat de kosten per nummer erg hoog zijn en omdat in veel nummers DRM-technologie zit verweven die het onmogelijk maakt om bijvoorbeeld van formaat te wisselen.

Het aanbod van 300.000 liedjes lijkt veel, maar bedraagt maar een fractie van de miljoenen nummers die via P2P-diensten verkrijgbaar zijn. Muziek die niet mainstream is, valt al helemaal niet legaal te downloaden. De gemiddelde prijs van een legaal downloadbaar liedje ligt op 1 euro (iTunes schijnt zelfs 1,29 euro te gaan vragen), zodat het downloaden van een hele CD vaak even duur is als het kopen van een CD in de winkel. Door de bijkomende heffing op beschrijfbare CD’s (42 eurocent voor de zogenaamde Audio CD-R), is de gebruiker soms zelfs duurder uit dan in de winkel. Tenslotte maakt EDRI zich zorgen over het feit dat het legale downloadaanbod beperkt is tot Windows Media Player, Real Media en Quicktime, met veel ingebouwde beperkingen. Het is vaak niet mogelijk om deze nummers op een CD te branden, om ze op een MP3-speler af te spelen of naar een ander formaat om te zetten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.