Maatregelen tegen autodialers op komst

Voornemens Nederlands EU voorzitterschap

Eerste Kamer neemt Auteurswet aan

Sinds 1 juli zit Nederland de Europese Unie voor. Het roulerend voorzitterschap duurt een half jaar. Op de website van het voorzitterschap, eu2004.nl, staan de prioriteiten die Nederland in het komende half jaar wil stellen.

Het document ‘De accenten van het Nederlandse voorzitterschap’ geeft een goed beeld van een aantal ontwikkelingen op het gebied van burgerrechten. Bits of Freedom wil het komende half jaar de verrichtingen van Nederland als voorzitter nauwlettend volgen. Biometrie en de bewaarplicht verkeersgegevens voor telecommunicatieaanbieders staan hierbij centraal.

“Visa, verblijfsdocumenten alsmede paspoorten zullen in de toekomst van biometrische kenmerken voorzien moeten zijn. Dit is van belang ter bestrijding van illegale immigratie en in de strijd tegen het terrorisme (alsmede in de betrekkingen met de VS). De Commissie heeft een voorstel ingediend inzake de opname van biometrische kenmerken in paspoorten. Een politiek akkoord over biometrie in visa en verblijfsdocumenten is reeds bereikt.”

“Wederzijdse aanpassing van het voorstel van enkele lidstaten betreffende bewaring van verkeersgegevens door telecomaanbieders zal ter hand genomen worden. Dit kaderbesluit bewaring van verkeersgegevens dient voor juni 2005 te worden aangenomen.”

De lidstaten hebben een vragenlijst ontvangen over een voorstel voor een bewaarplicht verkeersgegevens. In dit voorstel van Groot-Brittanni###Ierland, Frankrijk en Zweden moeten de telecom aanbieders verkeersgegevens minimaal een jaar bewaren. Het resultaat van de vragenlijst wordt op 27 en 28 september door justitie ambtenaren van de lidstaten besproken. In de zomer van 2005 moet de bewaarplicht een feit zijn, als het voorstel in zijn huidige vorm wordt aangenomen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.