Voornemens Nederlands EU voorzitterschap

Eerste Kamer neemt Auteurswet aan

Brinkhorst moet steun softwarepatenten intrekken

De Eerste Kamer heeft de nieuwe Auteurswet op 5 juli als hamerstuk afgedaan. Het voorstel werd op 19 februari aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee is de Europese Auteursrichtlijn uit 2000 omgezet in Nederlandse wetgeving.

In de wet is een generiek verbod opgenomen op het doorbreken van digitale sloten op film- en muziekbestanden. Het is niet alleen verboden het slot te verbreken om zo een illegale kopie te maken. Ook wie de muziek of het beeld volledig legaal voor eigen gebruik wil benutten, maar daarbij wordt gehinderd door een digitaal slot, mag geen pogingen ondernemen de bescherming te omzeilen. Een consument die bijvoorbeeld een CD koopt die beveiligd is tegen afspelen op de CD-ROM van een computer, mag die beveiliging niet doorbreken. Hoewel het recht op thuiskopie in de wet gehandhaafd blijft, kunnen digitale sloten het maken van zo’n kopie blijvend verhinderen. Bits of Freedom heeft samen met andere organisaties gepleit om het wetsvoorstel op dit punt te herzien. Maar voor een dergelijk wijziging was geen Kamermeerderheid te vinden.

Een verdere analyse van de nieuwe wet is te vinden in het dossier Auteursrecht.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.