Eerste Kamer neemt Auteurswet aan

Brinkhorst moet steun softwarepatenten intrekken

Rechter beperkt anonimiteit internet

De Tweede Kamer heeft op 3 juli besloten dat de minister van Economische Zaken Brinkhorst zijn steun voor een Europees plan voor softwarepatenten moet intrekken.

De Kamer is boos dat zij in mei verkeerd werd ge###ormeerd over de Nederlandse steun aan het voorstel. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken gaf tijdens een spoeddebat toe dat minister Brinkhorst de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht over de Europese besluitvorming op het gebied van softwarepatenten. In een brief aan de Kamer van 10 mei zegt de minister dat de Europese Raad van ministers en het Europees parlement tot een akkoord zijn gekomen over de richtlijn voor softwarepatenten. Daarom zou de richtlijn in de volgende vergadering van de Raad als hamerstuk worden afgehandeld. In werkelijkheid heeft het Europees parlement vele amendementen op de richtlijn aangenomen die vervolgens door de Raad opzij zijn geschoven. Volgens Van Gennip was de passage over het akkoord een ‘fout van de tekstverwerker’.

De Kamer steunde een motie van Tweede Kamerlid van Dam (PvdA), waarin Nederland wordt verplicht zich van stemming te onthouden bij de behandeling van het voorstel omdat het voorstel “onvoldoende waarborgen biedt om uitwassen met betrekking tot softwarepatentering tegen te gaan”. Een motie van Gerkens (SP) om Nederland tegen het voorstel te laten stemmen, haalde het niet.

De minister moet ook formeel aan zijn Europese collega’s laten weten dat Nederland het voorstel voor softwarepatenten niet langer ondersteunt.

Verslag Kamer debat (03.07.2004) http://www.ffii.be/kamerdebat3

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.