Maatregelen tegen autodialers op komst

Het ministerie van Economische Zaken gaat de wet aanpassen om autodialers te bestrijden. Herman Grol, directeur markt en ordening van DGTP, laat in Netkwesties weten dat een wetsaanpassing ophanden is. “Maar eerst zullen we al de lagere regelgeving aanpassen. Dat moet begin 2005 klaar zijn. Ik schat dat in de zomer van 2005 de wetswijzigingen er door is.”

In de wet wordt opgenomen dat de Opta de toezichthouder op dit gebied wordt. “De Opta kan dan ook forsere maatregelen nemen zoals het opleggen van hogere dwangsommen. In de wet komt ook een maximum tijdsduur te staan dat dit soort nummers open mogen blijven staan. Ook komen er duidelijke voorwaarden aan de presentatie, bijvoorbeeld de verplichting om een klok zichtbaar in beeld mee te laten lopen.”

Met het besluit komt het ministerie terug van haar standpunt uit januari van dit jaar. In antwoord op Kamervragen liet minister Brinkhorst toen weten de misstanden met autodialers vooral via zelfregulering te willen oplossen. Inmiddels laat ook de Stichting Informatiedienstencode (STIC) weten dat de zelfregulering ten aanzien van autodialers volledig is mislukt.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.