DDMA geeft les Nederlandse taal

Studenten geven ritaverdonk.nl op

Maatregelen tegen autodialers op komst

Een groep rechtenstudenten heeft het gebruik van het domein ritaverdonk.nl opgegeven. De studenten gebruikten het domein voor hun protest tegen het beleid van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. Minister Verdonk had laten weten dat ze het domein zou opeisen. De studenten wilden met het initiatief een ‘spiegelbeeld’ leveren voor de onlangs door justitie aangekondigde site ministerverdonk.nl. Het ministerie was echter vergeten ook het domein ritaverdonk.nl te registreren.

In een brief aan de eigenaar van het domein heeft de minister gevraagd het domein aan haar over te dragen omdat de website “aanleiding [kan] geven tot verwarring van en misleiding bij het publiek”. Of bezoekers ook werkelijk in verwarring werden gebracht is nog de vraag. De site bevatte een erg expliciet standpunt tegen het beleid van Verdonk. Bovendien stond op de site een duidelijke mededeling dat het een protest betrof: “Disclaimer voor de advocaten van rita en het publiek. Deze site is zonder toestemming van rita ge###tieerd, het publiek zal en kan niet in verwarring verkeren deze site is niet te verwarren met die van de mensenrechtenschendster: ministerverdonk.nl.”

Inmiddels hebben de studenten het gebruik van de site gestaakt en een nieuw domein geopend, stoprita.nl. Op het domein ritaverdonk.nl staat een nogal cryptische mededeling waaruit af te leiden valt dat het domein aan de minister wordt overgedragen.

In een eerdere zaak rondom domeinen met namen van bewindslieden moest de stichting Liever de domeinnamen janpeterbalkenende.nl en jan-peterbalkenende.nl aan de premier geven. Volgens de rechter was het duidelijk dat Balkenende een groter belang bij de domeinnamen had dan de stichting. De kwestie was wel wat simpeler dan het conflict rondom ritaverdonk.nl. De stichting Liever had namelijk geen websites bij de domeinnamen ondergebracht en kon dus ook weinig hard maken over het doel van de registratie.

In 2001 oordeelde de rechter dat de site Betuwe-route.nl, met kritiek op de aanleg van de omstreden spoorlijn, is toegestaan omdat de domeinnaam betuwe-route.nl niet misleidend is en geen verwarring sticht. Bezoekers wordt op de website direct duidelijk wordt gemaakt dat het gaat om informatie die afkomstig is van critici van de Betuweroute en niet van de Projectorganisatie Betuweroute.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.