Software van stemdienst nu open source

Nederlandse Creative Commons licentie

Meldpunt Ongebruikelijke Transacties

Op 18 juni is de officiële Nederlandse Creative Commons licentie gelanceerd tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Amsterdam. Nederland is het derde land in Europa waar deze licentie naar nationaal recht is omgezet. De vertaling van de licentie is uitgevoerd door het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met DISC (Domein voor Innovatieve Software en Content).

Ster van de middag was Laurence Lessig, de Amerikaanse grondlegger van de Creative Commons. Beroemd om zijn strak getimede powerpoint-presentatie, vol hilarische parodie-filmpjes, verzet hij zich meeslepend tegen de overtuiging dat alle internetters piraten zijn, die met inzet van alle technische en juridische middelen terug naar de winkel gedreven moeten worden. Met de Creative Commons licentie wil Lessig vooral een alternatief bieden voor de alom gebruikte, verstikkende licenties waarin elk hergebruik van werken is uitgesloten. Dergelijke licenties passen volgens Lessig niet in de moderne cultuur die werkt volgens het ‘Rip, Mix and Burn’ principe.

De Creative Commons licentie gaat niet uit van ‘all rights reserved’, maar hanteert het ‘some rights reserved’ principe. De licentie stelt makers in staat om anderen hun werk te laten hergebruiken. Daarbij is geen diepgravende kennis nodig van het auteursrecht. De licentie biedt 3 keuze-mogelijkheden: om wat voor soort werk het gaat (audio, video, beeld, tekst of interactief); of gebruikers de werken commercieel mogen gebruiken, en of ze bewerkingen alleen mogen aanbieden onder dezelfde voorwaarden. In ieder geval moet de oorspronkelijke maker van het werk altijd vermeld worden.

Bits of Freedom heeft haar website en nieuwsbrief onder de Creative Commons licentie gebracht (zie colofon).

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.