CBP adviseert over Cybercrime Verdrag

Software van stemdienst nu open source

Nederlandse Creative Commons licentie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken biedt de broncode van de stemdienst Kiezen op Afstand onder de GNU GPL licentie aan via de website van het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (OSOSS).

De stemdienst was een experiment tijdens de Europese verkiezingen waarbij stemgerechtigden in het buitenland via telefoon en internet hun stem konden uitbrengen. Via internet werden 4871 stemmen uitgebracht, telefonisch kwamen 408 stemmen binnen.

De software is ontwikkeld door LogicaCMG, die contractueel alle rechten aan de overheid heeft overdragen. Alleen de software die betrekking heeft op het stemmen zelf is openbaar. Het deel dat LogicaCMG heeft bijgedragen voor onder meer de beveiliging van de stemserver wordt niet openbaar.

“Bij de keuze voor het open source maken van deze stemsoftware was het belangrijkste argument ‘transparantie’. Een overheid die burgers een nieuwe faciliteit biedt om te stemmen, kan door openheid van zaken te geven over de werking van de software het gebruik daarvan wellicht stimuleren”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De software van de stemmachines van Nedap is niet openbaar geworden. Deze is eigendom van de fabrikant. Het is niet bekend of het ministerie het argument van transparantie ook buiten internet wil toepassen. Minister De Graaf heeft de Tweede Kamer eerder laten weten dat hij de stemmachines in Nederland betrouwbaar vindt. Ierland blies de introductie van stemmachines af nadat een onafhankelijke commissie van mening was dat zij niet genoeg informatie had over de software van de machines om de betrouwbaarheid te verifiëren.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.