Nederlandse Creative Commons licentie

Meldpunt Ongebruikelijke Transacties

Nederland nog steeds tapland

Het aantal ongebruikelijke financiële transacties dat aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties ( MOT) wordt gemeld, is vorig jaar fors gestegen. Het totale aantal meldingen bedraagt ruim 177.000, een stijging van 29% ten opzichte van het jaar daarvoor (137.000 meldingen). Ook het aantal verdachte meldingen dat het Meldpunt vervolgens doorgeeft aan de politie, is gestegen van bijna 25.000 in 2002 naar bijna 38.000 vorig jaar. Met deze verdachte meldingen is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard euro. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Meldpunt dat op 14 juni door minister Donner van Justitie naar de Tweede Kamer is gezonden. De stijging van het aantal ongebruikelijke transacties komt grotendeels voor rekening van het forse aantal meldingen van money transfers.

Financiële dienstverleners, handelaren in zaken van grote waarden (autohandel) en vrije beroepsbeoefenaren zijn op grond van de Wet MOT verplicht bij het Meldpunt transacties te melden die aan de hand van zogenaamde objectieve en subjectieve indicatoren als ongebruikelijk bestempeld moeten worden.

Het grote aantal meldingen leidt echter niet tot veel vervolgingen door justitie. Het meldpunt heeft in 2003 275 dossiers aan de politie geleverd. Hiervan zijn slechts 35 dossiers in een nieuw of lopend opsporingsonderzoek gebruikt. Of een dergelijk kleine opbrengst in verhouding staat met de kosten en lasten die de meldingsplicht veroorzaakt bij financiële instellingen, is natuurlijk de vraag.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum schrijft in een evaluatie van de meldingsplicht dat het ‘ontbreekt [..] aan een doel waar dat allemaal toe zou moeten leiden’. In de aanbiedingsbrief bij het jaaroverzicht aan de Tweede Kamer zegt minister Donner dat het onmogelijk is om de effectiviteit van de meldingsplicht met bovenstaande cijfers te beoordelen. Daarmee lijkt hij te zeggen dat de proportionaliteit van de meldingsplicht ook niet beoordeeld kan worden. Het WODC rapport is duidelijk: “Zo is het MOT trots op het aantal verwerkte ongebruikelijke en verdachte transacties maar ontbreekt het aan een referentiekader waarmee kan worden beoordeeld of het daar wel om gaat en of dat ook ergens toe bijdraagt”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.