Proefschrift 'Onderzoek van gegevens in geautomatiseerde werken'

Particuliere recherchebureaus mogen veel

Kamer verkeerd geïnformeerd over softwarepatenten

Het ministerie van Justitie heeft samen met de branche-organisatie Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (VPB) richtlijnen opgesteld voor particuliere recherchebureau’s.

De code stelt regels aan rechercheonderzoek van privé-detectives. Behalve de nogal voor de hand liggende vaststelling dat de particuliere bureau’s zich aan de wet moeten houden, bevat de code een gedetailleerde opsomming van onderzoeksmethodes. De conclusie kan niet anders zijn dan dat de bureau’s heel veel mogen.

Het ministerie reguleert de particuliere onderzoeksbureaus vooral door middel van de uitgifte van vergunningen. Maar van een vorm van handhaving en regulering is nooit veel sprake geweest. Iedereen mag een onderzoeksbureau oprichten en van toezicht is nauwelijks sprake.

De code laat vooral zien hoeveel mogelijkheden werkgevers hebben om hun werknemers te controleren. Toegestaan zijn: heimelijk cameratoezicht op de werkplek; observatie op afstand door middel van GPS (alleen op bedrijfsauto’s of privé-voertuigen die bedrijfsmatig gebruikt worden); het opnemen van telefoongesprekken (bijvoorbeeld op de werkplek); het opnemen van gesprekken met behulp van een verborgen microfoon (alleen indien de opdrachtgever deelneemt aan het gesprek) en onderzoek naar e-mail op een bedrijfsnetwerk. Zelf bugs op een computer zijn toegestaan: “indien de e-mailberichten versleuteld worden zonder medeweten en/of toestemming van de rechthebbende op het communicatienetwerk kunnen de computerhandelingen van de onderzochte persoon leesbaar respectievelijk inzichtelijk worden gemaakt door het plaatsen van een bug”.

De code is niet erg helder over het verschil tussen bedrijfsnetwerken en openbare telecommunicatiediensten. De code lijkt er impliciet vanuit te gaan dat de onderzoeken zich meestal intern bij bedrijven afspelen waarbij werknemers tegen het licht worden gehouden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.