Particuliere recherchebureaus mogen veel

Kamer verkeerd geïnformeerd over softwarepatenten

Donner: geen bescherming consumenten in Auteurswet

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft tijdens een spoeddebat toegegeven dat minister Brinkhorst de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht over de Europese besluitvorming op het gebied van softwarepatenten. In een brief aan de Kamer van 10 mei zegt de minister dat de Europese Raad van ministers en het Europees parlement tot een akkoord waren gekomen over de richtlijn voor softwarepatenten. Daarom zou de richtlijn in de volgende vergadering van de Raad als hamerstuk worden afgehandeld. In werkelijkheid heeft het Europees parlement vele amendementen op de richtlijn aangenomen die vervolgens door de Raad opzij zijn geschoven. Volgens Van Gennip was de passage over het akkoord een ‘fout van de tekstverwerker’.

De Tweede Kamer wil nu dat de minister niet opnieuw een standpunt inneemt over de richtlijn zonder eerst met de Kamer te overleggen. PvdA, GroenLinks en SP willen bovendien dat de minister tegen de octrooieerbaarheid van software stemt. Die richtlijn zou kleine innoverende softwarebedrijven het werk onmogelijk maken en grote concerns bevoordelen, zo stellen tegenstanders. De linkse oppositie in de Kamer kreeg hiervoor echter geen meerderheid.

Hoewel tijdens het spoeddebat de indruk werd gewekt dat de besluitvorming over de richtlijn nog lang niet is voltooid, schrijft de staatssecretaris in een nieuwe brief aan de Kamer van 4 juni dat de Raad in september de richtlijn als ‘hamerstuk’ zal behandelen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.