Stemmachines in Amsterdam

Biostabiel verliest rechtszaak

RFID implant voor barrekening

Ondernemer Bruno Santanera heeft een kort geding rondom zijn magneethanger biostabil verloren. De website www.biostabiel.sucks.nl, waarop de werking van de Biostabiel in twijfel wordt getrokken, hoeft niet van internet te worden gehaald, zo blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Groningen.

De biostabiel is een ketting met hangertje dat via teleshopping wordt verkocht. Het magneetje in de hanger zou een heilzame werking hebben volgens de maker. De kritische website noemt de biostabiel een ‘kermis-kettinkje’.

Santanera eiste dat het gebruik van de merknaam biostabiel in de domeinnaam werd gestaakt. Bovendien moest de gedaagde stoppen met ‘kwetsende of smadelijke mededelingen’ over de hanger. De voorzieningenrechter wijst deze eisen af. “Nu verder duidelijk is dat [gedaagde] de uitlating over de Biostabil2000 [..] niet brengt als een feit doch voor een ieder duidelijk is [..] dat het hier een eigen subjectief waarde-oordeel [..] betreft, vermag de voorzieningenrechter niet in te zien dat de grenzen van het betamelijke in deze zijn overschreden en [eiser] zich deze uitlating niet moet kunnen laten welgevallen.”

BioStabil2000 is als woordmerk gedeponeerd bij het Benelux Merken Bureau. De rechter gaat in zijn uitspraak echter niet in op de eventuele onrechtmatigheid van het gebruik van het woord biostabiel in de domeinnaam. De gedaagde heeft namelijk als verweer gegeven dat de domeinnaam slechts een deel van het woordmerk bevat. Omdat de eiser dat verweer vervolgens niet heeft bestreden, vervalt voor de rechter de eis om de website uit de lucht te halen.

De enige eerdere Nederlandse uitspraak over een kritische domeinnaam betreft het conflict tussen relatiebureau Constance Sars en een klant. Omdat de vijf bemiddelingen die Constance Sars heeft aangeboden niet zijn bevallen, vraagt een ontevreden klant zijn geld terug. Constance Sars weigert dit en vervolgens registreert de klant de domeinnaam constancesars.com, waarin hij zijn negatieve ervaring met het bemiddelingsbureau beschrijft. De rechter vond in dat geval dat de domeinnaam ‘buitenproportioneel’ veel aandacht op Constance Sars vestigde. De website moest daarom uit de lucht.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.