Ierland keurt Nederlandse stemmachines af

Bewaarplicht verkeersgegevens voorgesteld

Hyperlinks naar MP3 bestanden zijn rechtmatig

Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Zweden hebben eind april een voorstel ingediend bij de Raad van de Europese Unie om een algemene bewaarplicht van 12 tot 36 maanden in te voeren voor verkeersgegevens ten behoeve van misdaadbestrijding.

Als het voorstel wordt aangenomen door de ministers van de lidstaten, moeten telefoon- en internetbedrijven voortaan alle telecommunicatiegegevens opslaan. Van 450 miljoen Europeanen wordt dan systematisch bewaard naar wie zij hebben gebeld, ge-smst en e-mail verstuurd, vanaf welke plekken ze mobiel gebeld hebben en welke websites zij hebben bezocht.

Op 7 mei heeft de Automatiseringsgids hierover een opinie-artikel geplaatst van Sjoera Nas (Bits of Freedom).

“Ik heb nog nergens een onderzoek gezien naar de noodzaak en effectiviteit van een systematische bewaarplicht. In Engeland drongen de opspoorders aan op een bewaarplicht van 7 jaar, die vrijwillig door de telecom-industrie uitgevoerd zou moeten worden. Maar de autoriteiten konden geen enkel overtuigend voorbeeld geven, meldde de Engelse branche-organisatie van ISP’s in het persbericht waarmee het verplicht vrijwillige overleg werd afgebroken. Ondanks dit overtuigende gebrek aan bewijs dreigt er nu toch een kaderbesluit te komen waarmee de hele Europese samenleving ten dienste wordt gesteld van de opsporing.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.