Overheid wil greep op domeinnamen

Risico's internetstemmen

Nieuwe Nederlandse initiatieven auteursrecht

Bij de Europese verkiezingen op 10 juni zal het op beperkte schaal mogelijk zijn om te stemmen via internet. De Experimentenwet Kiezen op Afstand maakt het mogelijk voor Nederlandse stemgerechtigden in het buitenland om naast het bekende stemmen per brief ook te stemmen via telefoon en internet.

Tijdens een proef in vier gemeenten (Assen, Heerlen, Deventer en Nieuwegein) kunnen kiezers stemmen in een stemlokaal naar keuze, binnen de gemeente, via een PC. Kiezers in het buitenland, die nu nog per brief stemmen of naar het stemlokaal in de ambassade gaan, kunnen stemmen via internet en telefoon. Ook de Nederlandse militairen in Irak kunnen via internet hun stem uitbrengen.

In de halfjaarlijkse rapportage over het project aan de Tweede Kamer worden de risico’s van kiezen op afstand ge├»nventariseerd. Een van de weinige risico’s waarop de kans in de inventarisatie groot wordt geacht is een denial of service aanval. Een dergelijke aanval verkleint de beschikbaarheid van de server waardoor niet alle stemmen op dezelfde dag kunnen worden uitgebracht. De analyse stelt een correctieve maatregel voor: “Als (D)DOS-aanval via internet wordt uitgevoerd: afsluiten stemdienst voor internetstemmen, alleen doorgaan met telefoonstemmen”.

De broncode die voor het internetstemmen gebruikt wordt, is geheim. In de analyse is wel sprake van een verificatie (review) van de code maar publicatie werd als te risicovol gezien door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens cryptograaf en mathematicus Berry Schoenmakers van de Universiteit van Eindhoven stelt de door LogicaCMG toegepaste cryptografie in de software voor internetstemmen “bar weinig voor”.

Het ministerie is een marktconsultatie gestart voor nieuwe stemmachines die de mogelijkheid ondersteunen om te stemmen in een kieslokaal naar keuze. Of daarbij een broncode review of publicatie van de broncode als eis wordt gesteld, is onbekend.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.