Agenten misbruiken massaal politie-informatie privé

Nedap stemmachines in Ierland en Nederland onder vuur

Discriminatie op internet niet overdrijven

Een aantal nieuwe Ierse rapporten stelt grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Nedap stemmachines.

De Ierse overheid wil elektronische stemmachines van het Nederlandse bedrijf Nedap gaan invoeren bij de Europese verkiezingen in juni. De machines bestaan uit software van het Nederlandse Groenendaal en Nedap stemmachines. Het zijn dezelfde machines die in Nederland bij de verkiezingen worden gebruikt.

De kritiek op de stemmachines richt zich vooral op het ontbreken van een audit trail voor de kiezer. Na het uitbrengen van een stem heeft de kiezer geen mogelijkheid om te controleren of zijn of haar stem op de juiste wijze is geteld. Een zogenaamd papieren spoor voor een hertelling ontbreekt.

De discussie over de stemmachines kwam in Ierland pas goed op gang nadat een evaluatierapport uitlekte dat het beveiligingsbedrijf Zerflow in opdracht van de Ierse overheid had opgesteld. Het rapport was negatief over de veiligheid van de Nedap stemmachines. De Ierse overheid probeerde het rapport vervolgens geheim te houden, met een averechts effect. Inmiddels is het rapport met een beroep op de Ierse Wet openbaarheid bestuur openbaar geworden.

De Ierse overheid heeft verschillende testrapporten beschikbaar gesteld op een site met publieksvoorlichting over elektronisch stemmen. De Irish Citizens for Trustworthy Evoting constateren dat de controle van de broncode van de Nedap machines uitsluitend een deel van de code betreft dat betrekking heeft op het Ierse kiesstelsel. De meerderheid van de code (die gelijk is aan de code gebruikt in Nederland) is niet door Nedap voor controle vrijgegeven.

In Nederland worden de Nedap stemmachines getest door TNO. Deze testrapporten zijn niet openbaar. Het is daarom interessant om te zien dat in Ierland wel testrapporten van TNO zijn gepubliceerd. De Irish Citizens for Trustworthy Evoting constateren dat de TNO-tests heel beperkt zijn: “The reports by KEMA Quality BV and TNO were not concerned with either the accuracy or the security of the machines”. Daarmee zijn grote vraagtekens te plaatsen bij de waarde van de tests in Nederland.

Een rapport van een onafhankelijke Ierse consultant J.P. McCarthy laat nog een aantal andere problemen met de stemmachines zien. Nedap maakt gebruik van de Microsoft Access 97 database voor het tellen van de stemmen. De support voor deze database is door Microsoft in 2001 stopgezet waardoor geen veiligheidsproblemen meer worden opgelost.

Een door de Ierse overheid ingestelde commissie moet nu de betrouwbaarheid van de stemmachines onderzoeken.

Inmiddels hebben de CDA Tweede Kamerleden Haverkamp en Spies Kamervragen gesteld over de betrouwbaarheid van Nedap stemmachines in Nederland.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.