Nedap stemmachines in Ierland en Nederland onder vuur

Discriminatie op internet niet overdrijven

Bevelander betaalt 25.000 dollar aan FTC

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) geeft in een rapportage over racisme in Nederland aan dat het aantal meldingen over racisme op internet weliswaar stijgt maar dat het om een beperkt aantal sites gaat.

“Zogenaamde nieuwe vormen van discriminatie, zoals door allochtone daders en op internet, moeten niet worden overdreven.” In het algemeen is het LBR positief. “Discriminatie op grond van afkomst of huidskleur lijkt in Nederland de laatste jaren niet toe te nemen.” Maar het LBR constateert wel een verharding: “Deze lange termijn trend staat echter onder druk door het negatiever wordende opinieklimaat in Nederland.”

“Maar liefst 33% van de uitingen op webfora/-pagina’s kwam in 2002 van vier etnische/religieuze fora. Hoopgevend is echter dat het Meldpunt Discriminatie Internet over drie van deze vier (maghreb.nl, marokko.nl, joods.nl) beheerders oordeelde dat daar, ondanks een aantal klachten, ‘de zaak stevig in handen is’.”

Het LBR heeft een optimistische visie op het voorkomen van discriminatie en relativeert het gewicht van anonieme uitingen in webfora. “Naast de categorie├źn van veelplegers is er een versplinterd geheel van internetgebruikers dat op het belang van handhaving van fatsoenlijke omgangsregels op internet gewezen moet worden. Gebruikers van internet kunnen daar aan meewerken door er naar te streven dat omgangsregels die in het normale sociale verkeer gelden ook op internet gelden. Daaronder valt bijvoorbeeld dat geen waarde wordt gehecht aan oncontroleerbare gegevens en bronnen en dat anonieme uitingen en bijdragen aan discussies niet serieus worden genomen.”

Volgens het LBR is veel afhankelijk van de beheerders van webfora. “Wanneer beheerders van websites en discussiefora hun verantwoordelijkheid nemen, is het weren van racistische uitingen en andere vormen van internetvervuiling goed mogelijk.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.