Ambtenaar gebruikt camerabeelden voor geschil

Geen recht op thuiskopie

RFID pilot in Nederland dit voorjaar

Bij de behandeling van de nieuwe Auteurswet in de Tweede Kamer op 10 en 11 februari heeft minister Donner de ultieme conclusie getrokken uit het verbod om digitale sloten op muziekbestanden te verbreken. Aan het recht om thuiskopieën te maken kunnen namelijk geen rechten worden ontleend. “Er is geen sprake van een absoluut consumentrecht. Een privékopie hoeft niet mogelijk te zijn. Deze wet geeft de gebruiker niet het recht om te kopiëren”, aldus Donner. Het recht op thuiskopie is dus hoogstens een gunst die de muziekindustrie naar eigen inzicht wel of niet kan verlenen.

Het aanbrengen van digitale sloten op muziek leidt ertoe dat bijvoorbeeld muziek CD’s niet meer kunnen worden afgespeeld op CD-ROM spelers van computers. In het Nederlandse wetsontwerp wordt verwezen naar de mogelijkheid om -later, als dat nodig is- een algemene maatregel van bestuur uit te vaardigen om de industrie te dwingen de rechten van burgers te respecteren. Die AmvB wordt in ieder geval niet op voorhand uitgevaardigd, maar pas nadat “rechthebbenden de gelegenheid is geboden om vrijwillig maatregelen te treffen om begunstigden van beperkingen daarvan gebruik te laten maken, waaronder het sluiten van overeenkomsten tussen de rechthebbenden en andere betrokken partijen”. Nederland is een van de weinige landen in de EU die bij de implementatie van de Europese Auteursrichtlijn (2001/29/EG) geen enkele bescherming aan de consument biedt tegen misbruik van digitale sloten door de muziekindustrie.

Kamerlid Van Dam (PvdA) heeft een amendement ingediend waardoor het doorbreken van een kopieerbeveiliging alleen strafbaar is wanneer het met commerciële motieven gebeurt. Bovendien wordt in het amendement de mogelijkheid geboden om legale kopieën te maken voor vrienden en familie.

  • Behandeling Auteurswet (11.02.2004) Handelingen 2003-2004, nr. 50, Tweede Kamer, pag. 3335-3361
  • Behandeling Auteurswet (10.02.2004) Handelingen 2003-2004, nr. 49, Tweede Kamer, pag. 3307-3318
  • Dossier Auteursrecht http://www.bof.nl/auteursrecht.html

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.