Geen recht op thuiskopie

RFID pilot in Nederland dit voorjaar

E-mail bestand mag na faillissement worden doorverkocht

Nederlandse supermarkten, juweliers, drogisterijen en opticiens willen hun koopwaar van RFID’s voorzien. RFID’s zijn kleine, bijna onzichtbare chips, soms niet groter dan een zandkorrel. De Raad voor de Nederlandse Detailhandel wil de RFID’s gebruiken om winkeldiefstal tegen te gaan. Doordat de chips zo klein zijn en kunnen worden ‘versmolten’ in verpakkingen en producten is het vrijwel onmogelijk de verklikkers te verwijderen. Wanneer de chips in een elektromagnetisch veld van een leesapparaat worden gebracht zenden ze een unieke code uit. Deze code is niet alleen te gebruiken in de logistiek en het voorraadbeheer van een winkel maar kan ook worden gebruikt om te detecteren wanneer een artikel de winkel verlaat. Bovendien is het mogelijk om het product te volgen buiten de winkel wanneer de RFID’s niet worden verwijderd of gedeactiveerd.

Het bedrijf Checkpoint Meto Benelux, dat ervaring heeft met de toepassing van RFID’s, heeft aangekondigd dat dit voorjaar begonnen wordt met een pilot bij een landelijke parfumerieketen in Nederland.

In het buitenland zijn verschillende supermarkten en merken proeven met RFID’s gestart. De Engelse supermarktketen Tesco heeft RFID’s ingezet in een controversiĆ«le surveillance proef in haar vestiging in Cambridge. Bij deze test wordt iedereen die Gillette scheermesjes koopt tweemaal op de foto gezet. In het systeem worden RFID’s in de Gillette scheermesjes verwerkt. Wanneer een klant de scheermesjes van de schap haalt stuurt een RFID-leesapparaat een videocamera aan en maakt een opname van de klant. Bij de kassa van de supermarkt gebeurt hetzelfde. Het beveiligingspersoneel van de supermarkt vergelijkt vervolgens de beide foto’s. Een klant die slechts eenmaal op de foto voorkomt is verdacht.

Ook de Europese Centrale Bank heeft plannen met RFID’s. Het Japanse bedrijf Hitachi, dat de chips produceert, heeft bekend gemaakt dat de Europese Centrale Bank verweegt om RFID’s van Hitachi in Euro bankbiljetten te verwerken. Wanneer deze chips van een uniek serienummer worden voorzien kan daarmee de echtheid van een euro bankbiljet worden vastgesteld. Bankbiljetten kunnen dan ook gevolgd worden en en de anonimiteit van papieren geld verdwijnt gedeeltelijk.

Meerdere proeven met RFID’s zijn in buitenland gestaakt na protesten van consumenten- en privacy-organisaties. Benetton en Gillette hebben de introductie van RFID’s in hun producten onder dreiging van een consumenten-boycott gestaakt.

Consumenten- en privacy-organisaties willen dat RFID’s bij de kassa van een winkel worden verwijderd of onklaar gemaakt en dat producten voorzien zijn van een label dat deze een RFID bevatten. Zulke vuistregels moeten voorkomen de RFID’s worden gebruikt als surveillance middel in en buiten de winkel in plaats van de logistieke toepassingen waarvoor de chips oorspronkelijk bedoeld zijn.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.