Bewaartermijn passagiersgegevens van 100 jaar geen probleem

Ambtenaar gebruikt camerabeelden voor geschil

Geen recht op thuiskopie

Videobeelden van cameratoezicht in de Maastrichtse binnenstad zijn onlangs door een ambtenaar van de afdeling Economische Zaken van de gemeente gebruikt om een geschil met een burger te beslechten.

De zaak kwam aan het licht toen de advocaat van de ambtenaar reageerde op een klacht van een winkelier wegens intimidatie door de ambtenaar. De ambtenaar en diens advocaat dachten een deel van de aanklacht te kunnen ontzenuwen met een beroep op de beelden.

Het bewuste gesprek waarin de winkelier geïntimideerd zou zijn vond volgens de advocaat niet plaats in de winkel, maar buiten op straat. Dat wist hij omdat hij samen met de ambtenaar de videobeelden van de camera’s in de binnenstad had bekeken.

Het privacyreglement voor het cameratoezicht in Maastricht is opgesteld door het politiekorps Limburg-Zuid. Omdat het cameratoezicht in Maastricht door de politie wordt uitgevoerd, valt het onder de Wet Politieregisters. Burgemeester Leers van Maastricht heeft de ambtenaar in bescherming genomen. De ambtenaar zou slechts gebruik hebben gemaakt van het inzagerecht dat de Wet Politieregisters aan iedere betrokkene geeft. Omdat een video-opname ook een registratie is, kon de ambtenaar de politie verzoeken om hem de beelden te tonen waarop hij is afgebeeld.

Sinds in het Maastrichtse centrum bewakingscamera’s hangen, ongeveer tweeënhalf jaar, kreeg de politie vijf verzoeken van burgers om beelden te mogen bekijken. Ze zijn allemaal gehonoreerd. De politie kan verzoeken om twee redenen weigeren: onevenredige inbreuk op de levenssfeer van derden en hinderen van een politietaak. Beeldmateriaal wordt vier dagen bewaard. Daarna wordt het vernietigd.

De gemeenteraad van Maastricht voelt zich overvallen door de situatie. Zij waren zich er niet van bewust dat de privacy-regels ook inzage in de beelden toestaan. Of daarbij een uitzondering moet worden gemaakt voor ambtenaren in functie is mogelijk een discussie die de gemeenteraad zal gaan voeren.

De Ombudsman van de gemeente heeft al eerder klachten ontvangen over het intimiderende optreden van de ambtenaar in kwestie.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.