Open source aanbestedingen bij de overheid

Onderzoek gevraagd naar privacy-schending KLM reizigers

Spambeleid Brinkhorst zonder visie

Bits of Freedom heeft het College bescherming persoonsgegevens gevraagd een onderzoek in te stellen naar de overdracht van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van KLM-reizigers aan de National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Uit documenten die in de Verenigde Staten openbaar zijn gemaakt, blijkt dat KLMs partner Northwest Airlines eind 2001 persoonlijke informatie van miljoenen reizigers aan de NASA heeft gegeven. De NASA had om de vrijwillige medewerking van Northwest verzocht en gebruikte de gegevens voor de ontwikkeling van passagierscontrole systemen.

Northwest heeft alle passagiersgegevens uit zijn reserveringssysteem aan NASA gegeven (de zogenaamde ‘system-wide’ data). Hieronder vallen niet alleen de gegevens van alle passagiers op vluchten van Northwest, maar ook gegevens van passagiers op code-sharing vluchten van haar partner KLM.

Northwest en KLM voeren niet alleen code-sharing vluchten uit naar de VS. Een meerderheid van de vluchten van KLM binnen Europa en naar bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten en India heeft een Northwest vluchtnummer.

Onder Europese en Nederlandse privacywetgeving is de overdracht van persoonsgegevens aan een land buiten de EU slechts toegestaan wanneer gegevens in dat land adequaat beschermd worden. Zo mogen de gegevens alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verzameld, namelijk het vervoer van de passagiers. Het onderzoek van de NASA valt daar in elk geval niet onder.

Bits of Freedom heeft het College verzocht de rol van de KLM bij de overdracht te onderzoeken en bovendien de KLM op te dragen om alle betrokken passagiers te informeren.

KLM heeft de overdracht van de gegevens aan NASA bevestigd.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.