Bezwaarschrift hindert satelliet afluisteren

Minister: CWI leest stiekem mee

Uitspraak Hoge Raad Kazaa

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer toegegeven dat de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) het internetgebruik van werkzoekenden heimelijk en op afstand volgen.

In de 130 CWI-kantoren in Nederland kunnen werkzoekenden gebruik maken van internettoegang om naar werk te zoeken. In elke vestiging is een aparte kantoorruimte ingericht waar personeel alles kan zien wat werkzoekenden op de terminals doen. Zowel bij het surfen als het schrijven van e-mail kan door het personeel van het CWI worden meegekeken. Volgens de minister dient deze vergaande methode een doel: “Misbruik moet immers worden voorkomen en daarbij is controle noodzakelijk”.

Het CWI zegt dat werkzoekenden op de hoogte zijn van de controle, maar de de minister geeft toe dat de informatie onvolledig is. De notificatie van het CWI (de minister noemt dit een ‘disclaimer’) vermeldt slechts dat medewerkers van het CWI zo nu en dan over de schouder meekijken: “Onze medewerkers lopen regelmatig over de beursvloer (sic) om te kijken of de pc’s worden gebruikt voor het doel waarvoor zij zijn bedoeld”. Terloops zegt de minister hierover: “In deze disclaimer is niet opgenomen dat het mogelijk is om ook op afstand mee te lezen.”

Minister De Geus zoekt een oplossing in overleg tussen het CWI en het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het CWI hoeft zijn praktijken niet te veranderen, alleen de notificatie aan te passen. “[..] waardoor de cliĆ«nt expliciet gewezen wordt op de mogelijkheid dat er (ook op afstand) gecontroleerd kan worden […]”.

Het zou opmerkelijk zijn wanneer het CBP akkoord gaat met alleen een aanpassing van de notificatie, zoals de minister suggereert. In het rapport ‘Goed werken in netwerken’ van het CBP wordt over de controle van internetgebruik op de werkplek gesteld dat controle altijd maatwerk moet zijn. “Hierbij moet de omvang van de controle zo beperkt mogelijk worden gehouden”. Het generiek screenen van alle gebruik, zoals bij het CWI gebeurt, lijkt daar mijlenver vanaf te staan.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.