Antwoorden op vragen Eerste Kamer over gegevens telecom

Bezwaarschrift hindert satelliet afluisteren

Minister: CWI leest stiekem mee

Defensie is naarstig op zoek naar een nieuwe lokatie voor haar satelliet-afluisterschotels. Door het indienen van bezwaren door omwonenden en de SP is een vergunningverlening voor uitbreiding van de schotels vertraagd. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat hij liever een nieuwe lokatie zoekt dan de uitkomst van de bezwaarprocedure af te wachten.

Nederland heeft twee schotels in Zoutkamp (Noord-Groningen) voor het onderscheppen van satellietcommunicatie. De opgevangen informatie wordt geanalyseerd door het Strategisch Verbindingsinlichtingen Centrum (SVIC) op de marinebasis Kattenburg in Amsterdam. Het Satelliet Grondstation in Zoutkamp richt zich op internationale telefoongesprekken die lopen via de commerciƫle Intelsat satellieten.

De Algemene- en de Militaire inlichtingendienst (AIVD en MIVD) hebben de Nationale Sigint Organisatie (NSO) opgericht voor het afluisteren van satellietverkeer. Deze nieuwe organisatie gaat flink uitbreiden. Uit de aangevraagde bouwvergunning blijkt dat Defensie in de periode 2003 – 2005 drie grote en drie kleine schotelantennes wil bijbouwen.

De bezwaren die tegen de bouwvergunning zijn ingediend lopen uiteen van de aanslaggevoeligheid van de schotels, ontsiering van het landschap, onduidelijkheid over het doel en gebrek aan controle en handhaving.

Uit een publicatie in NRC Handelsblad blijkt dat de noodzaak van de uitbreiding vooral te maken heeft met de uitzending van Nederlandse militairen. Doordat Nederland geen of nauwelijks inlichtingen krijgt van andere landen tijdens deze operaties, neemt de behoefte aan eigen afluistercapaciteit toe. De uitbreiding lijkt dus veel minder verband te houden met terrorismebestrijding dan de regering de Tweede Kamer steeds heeft voorgehouden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.