Minister: CWI leest stiekem mee

Uitspraak Hoge Raad Kazaa

Onderzoek opslag verkeersgegevens

De makers van de peer-to-peer software Kazaa hebben het juridische gevecht met de Buma/Stemra gewonnen. Buma/Stemra had geëist dat Kazaa het verspreiden van illegaal gekopieerde muziek onmogelijk zou maken. Wanneer dit niet kon, moest Kazaa maar verboden worden.

De Amsterdamse rechter Orobio de Castro dwong Kazaa in januari 2002 om de verspreiding van auteursrechtelijk beschermde muziek te voorkomen. Twee maanden later vernietigde het Amsterdamse Hof deze beslissing. De Buma/Stemra besloot daarop in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft geen uitspraak gedaan over de vraag of het gebruikers van het programma is toegestaan met behulp van Kazaa muziek uit te wisselen. Wel stelde minister Donner bij de behandeling van de Auteurswet in de Tweede Kamer dat het downloaden van illegaal gekopieerde muziek rechtmatig is. Alleen het ter beschikking stellen (uploaden) kan onrechtmatig zijn.

Hoogleraar Auteursrecht Hugenholtz relativeert het belang van de uitspraak van de Hoge Raad omdat er geen oordeel is uitgesproken over de legaliteit van het gebruik van Kazaa. Hij verwacht dat Buma/Stemra een bodemprocedure aanspant waarin de rechter zich wel hierover wel uitspreekt.

Nu een verbod op Kazaa is mislukt, zou de muziekindustrie kunnen besluiten om individuele gebruikers van Kazaa te vervolgen. In de VS gebeurt dit al.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.