CBP: gemeenten onderzoeken effect cameratoezicht onvoldoende

Sporenbank voor DNA en vingerafdruk

Providers mogen spammers weren

Politie en justitie beginnen vanaf 1 januari 2004 met een landelijke sporendatabank. In deze databank worden DNA-profielen, vingerafdrukken en namen van personen aan elkaar gekoppeld. Bestaande databanken worden daartoe gekoppeld. In de databank met vingerafdrukken van de Nationale Recherche Informatie (NRI) zitten 1,2 miljoen vingerafdrukken van personen en hun naamgegevens. Op dit moment bevat de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) 14.500 DNA-profielen, waarvan er 3.500 ge###ntificeerd zijn.

Sinds de inwerkingtreding van de ‘Regeling DNA-onderzoek in strafzaken’ eind 2001 is het mogelijk om DNA af te nemen van verdachten van een delict waarop 4 jaar of meer vrijheidsstraf staat, wanneer dat in het belang van het onderzoek is.

De wettelijke mogelijkheden voor DNA-onderzoek worden verder verruimd. Op 1 september is het wetsvoorstel ‘DNA-onderzoek in strafzaken in verband met het vaststellen van uiterlijk waarneembare persoonskenmerken uit celmateriaal’ (TK 28072) in werking getreden. Hiermee kunnen kenmerken als ras en geslacht aan de hand van DNA worden vastgesteld. Het wetsvoorstel ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ (TK 28685) treedt vermoedelijk medio 2004 in werking. Met dit wetsvoorstel kan DNA worden afgenomen van iedere veroordeelde, ook als het DNA geen rol speelt bij de oplossing van het misdrijf. De verwachting is dat er ten gevolge van dit laatste wetsvoorstel meer dan 30.000 DNA-profielen bijkomen in de komende vier jaar.

Tijdens het congres ‘DNA: sporen naar de toekomst II’ pleitte korpschef Welten vorige week voor verdergaande wetgeving. Zo wil hij dat de politie sporen kan vergelijken met de databank met vingerafdrukken van asielzoekers, die afgenomen zijn om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers opnieuw een verzoek tot asiel indienen. Tevens pleit Welten voor het afnemen van DNA van alle personen die worden aangehouden. Als blijkt dat de aanhouding onterecht was, moet het DNA weer vernietigd worden. Welten bepleit een toekomst als in de films The Matrix en Robocop waarbij burgers onderworpen zijn aan totale controle. “Het recht op privacy wordt tegenwoordig als een schuilplaats voor het kwaad gebruikt”, aldus Welten in NRC Handelsblad van 20 november.

Wanneer vingerafdrukken uit het nieuwe biometrische paspoort ook centraal worden opgeslagen, zou een nieuwe situatie ontstaan met 16 miljoen bekende afdrukken. Vertegenwoordigers van de politie, zoals Welten, zouden dan kunnen pleiten voor toegang tot die databank.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.