CWI zet persoonlijke informatie werkzoekenden online

CBP: gemeenten onderzoeken effect cameratoezicht onvoldoende

Sporenbank voor DNA en vingerafdruk

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft een onderzoek laten verrichten bij alle Nederlandse gemeenten naar de inzet van cameratoezicht. Doel van het onderzoek ‘Cameratoezicht in de openbare ruimte’ was een overzicht van de wijze waarop cameratoezicht in de praktijk functioneert en hoe met de privacyaspecten van cameratoezicht in de verschillende gemeenten wordt omgegaan.

Uit het onderzoek blijkt dat ### op de vijf gemeenten camera’s inzet voor openbare orde, toezicht en veiligheid. Van de overige gemeenten overweegt 6% in de toekomst camera’s in te zetten. Een aantal conclusies is opmerkelijk.

Meer dan de helft van de gemeenten met cameratoezicht heeft de effectiviteit ervan niet ge###lueerd. Deze gemeenten weten dus niet of de inzet van camera’s heeft geholpen bij het bestrijden van criminaliteit of overlast.

In bijna tweederde van de gemeenten met cameratoezicht zijn camerabeelden wel eens gebruikt voor opsporing, in bijna een-vijfde van de gemeenten zijn ze gebruikt door observatieteams van de politie. Maar ruim een-vijfde van de gemeenten die beelden opnemen, zegt geen bijzondere maatregelen te hebben genomen om de beelden tegen manipuleren te beveiligen.

Hoewel de Wet bescherming persoonsgegevens daartoe verplicht, is het in twee-vijfde van de gemeenten met cameratoezicht voor gefilmde personen niet mogelijk om kennis te nemen van beelden en is het evenmin mogelijk om correctie of verwijdering van beelden te vragen.

Bij burgers leeft veelal de verwachting dat cameraregistratie permanent plaatsvindt en dat bij incidenten direct wordt opgetreden. De resultaten van het onderzoek geven aan dat de meeste gemeenten slechts op bepaalde, vaste tijdstippen in de week cameratoezicht uitoefenen. In slechts een op de vijf gemeenten wordt direct meegekeken.

Het onderzoek betreft uitsluitend camera’s van de plaatselijke overheid. De gemeenten Heerlen en Den Haag blijken de meeste camera’s te hebben.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.