Debat Open Source

CWI zet persoonlijke informatie werkzoekenden online

CBP: gemeenten onderzoeken effect cameratoezicht onvoldoende

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) neemt het niet zo nauw met privacy-regels. Eerder deze maand kwam de overheidsinstantie al negatief in het nieuws toen bleek dat al het internetgedrag van werkzoekenden in de centra standaard wordt afgeluisterd. Het Dagblad van het Noorden onthulde daarna dat het CWI complete CV’s van werkzoekenden online zet, inclusief naam, adres, e-mail adres en zelfs geheime telefoonnummers. Iedereen kan via www.werk.nl opvragen per postcodegebied wie er allemaal op zoek zijn naar een (andere) baan. Bij grote beroepscategorieen als secretaresse of journalist levert dat in Amsterdam snel 50 tot 100 CV’s op.

Volgens het CWI worden de CV’s alleen online gezet als mensen daar expliciet om vragen, maar uit de verontruste reacties die het Dagblad van het Noorden en Bits of Freedom ontvingen, blijkt het tegendeel. Veel mensen kwamen er pas na de publicaties achter dat hun gegevens online stonden. Medewerkers van het CWI blijken de CV’s ongevraagd online te zetten. Als ze het al weten, zijn mensen bovendien bang om daartegen te protesteren, uit angst om gekort te worden op hun uitkering. In debat met Bits of Freedom via Radio Gelderland gaf een woordvoerster van het CWI aan dat iedere werkzoekende zijn gegevens altijd online kan wijzigen. Uit reacties van werkzoekenden blijkt dat er in ieder geval niet altijd actief wordt gewezen op die mogelijkheid. Het CWI vertrouwt zichzelf ook niet helemaal; binnenkort wordt de toegang tot de database beveiligd met een wachtwoord.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.