Providers mogen spammers weren

Ophef over Cryptophone

Nieuw: Donnerabilia

De presentatie van een niet-afluisterbare mobiele telefoon heeft bij politie en media tot ophef geleid. De telefoon wordt verkocht onder de naam Cryptophone en is in Nederland ontwikkeld door Rop Gonggrijp, oprichter van het blad Hack-Tic en internet provider XS4ALL. De technologie is gelicentieerd aan het Duitse bedrijf GSMK dat de telefoons via internet verkoopt. De Cryptophone hardware is een XDA, een gecombineerde GSM en organiser waarop Windows Pocket PC draait. Voor de Cryptophone is de XDA voorzien van een speciaal stuk software waarmee de spraak wordt versleuteld.

Het Tweede Kamerlid Van Haersma Buma (CDA) heeft de ministers van justitie en economische zaken gevraagd of de telefoons verboden kunnen worden. Het Kamerlid en vertegenwoordigers van de politie vrezen dat de Cryptophone de opsporing hindert. Naar schatting (er bestaan geen offici### cijfers) worden op dit moment in Nederland jaarlijks ongeveer 12.000 telefoonnummers justitieel afgetapt. Dat is niet alleen meer dan in de meeste andere westerse landen, volgens deskundigen en advocaten leunt de opsporing en de bewijsvoering in grote strafzaken zelfs voor een overgroot deel op afgeluisterde telefoongesprekken.

De roep om het gebruik van cryptografie te verbieden, is niet nieuw. Begin jaren negentig schreef de Amerikaanse programmeur Philip R. Zimmermann software om e-mail te versleutelen. Pretty Good Privacy (PGP) kon meteen rekenen op belangstelling van de Amerikaanse overheid. Voor cryptografie golden op dat moment nog strenge exportbeperkingen, om te voorkomen dat sterke cryptografie werd verspreid naar landen die de VS vijandig gezind waren. Vrijwel al deze beperkingen zijn stap voor stap opgeheven. Het resultaat is dat PGP nu door iedereen kan worden gebruikt, legaal en zonder beperkingen.

In Nederland werd in 1994 een ontwerpwet bekend om het gebruik van cryptografie vergunningplichting te maken; de facto een verbod. Het voorstel maakte een storm van kritiek los en is nooit naar de Tweede Kamer gestuurd. In de jaren daarna hebben overheden in binnen- en buitenland allerlei idee###gelanceerd om het gebruik van cryptografie aan banden te leggen. Eind jaren negentig was vooral het idee van verplichte achterdeurtjes (key escrow) in hard- en software populair. Echter, in geen enkel westers land zijn dergelijke plannen doorgevoerd. Cryptografie bleek essentieel voor een moderne samenleving en het invoeren van eventuele beperkingen zou meer na- dan voordelen opleveren. Key escrow is complex, duur en kwetsbaar.

In Nederland is het gebruik van cryptografie legaal en is iedereen vrij om zijn telecommunicatie of bestanden te versleutelen. De overheid stelt zich op het standpunt dat het gebruik van cryptografie belangrijk is voor de de informatiesamenleving en de beveiliging van telecommunicatie. Het valt daarom ook niet te verwachten dat Nederland maatregelen neemt tegen de Cryptophone.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.