Anoniem reizen 'minder voordelig'

Het CWI leest e-mail van werklozen

KPN krijgt uitstel

Werkzoekenden die gebruikmaken van de computers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) blijken al maandenlang stiekem bespied te worden als zij e-mails schrijven.

In de 130 CWI-kantoren in Nederland kunnen werkzoekenden gebruik maken van internettoegang om naar werk te zoeken. Een woordvoerder van het CWI bevestigt dat in elke vestiging een aparte kantoorruimte is ingericht waar personeel alles kan zien wat de werkzoekenden op de terminals doen. Volgens het CWI worden de gebruikers van de terminals daar ook op gewezen. Bezoekers bestrijden echter dat zij zijn geïnformeerd over het meelezen van e-mail.

Of een simpele notificatie voldoende is om schending van het briefgeheim mogelijk te maken, valt te betwijfelen. Rechters in Nederland besluiten steeds vaker dat werknemers niet kunnen worden ontslagen voor porno-surfen wanneer er geen duidelijke regels binnen het bedrijf bestaan voor het gebruik van internet. Bovendien heeft het College bescherming persoonsgegevens in haar publicaties over het monitoren van internet op de werkplek laten weten dat het kennisnemen van de inhoud van e-mail nooit kan plaatsvinden zonder een specifieke verdenking van ontoelaatbaar gedrag. In dat geval kan er dus nooit sprake zijn van generieke monitoring van de inhoud van e-mail.

Het valt moeilijk te begrijpen waarom een dergelijke bescherming van persoonlijke communicatie van werkenden ineens vervalt bij ontslag.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.