MP3s XS4ALL niet auteursrechtvrij

Spam: verzenders moeten toestemming bewijzen

Nieuwe bevoegdheden gegevensvergaring politie op komst

De Tweede Kamer heeft dinsdag 28 oktober bij de stemming over de nieuwe Telecommunicatiewet (TK 28851) gekozen voor een bewijsplicht voor verzenders van bulkmail. Nederland geeft daarmee een concrete invulling aan het Europese opt-in regime voor ongevraagde elektronische communicatie. Direct marketeers zullen voor elk adres moeten aantonen dat de geadresseerde daadwerkelijk heeft ingestemd. In de praktijk betekent het dat de branche haar adresbestanden grondig moet controleren en opschonen, en dat er veel minder speelruimte is voor doorverhuur en vage trucjes als ‘tell-a-friend’.

Een ander amendement van PvdA kamerlid Martijn van Dam om mensen ook op de werkvloer tegen spam te beschermen, werd verworpen. Aanvankelijk wilde Van Dam alle zakelijke e-mail adressen expliciet beschermen, maar ook een afgezwakte versie werd door de Kamer verworpen. Volgens minister Brinkhorst zou het ‘een ongewenste verruiming van de werking van artikel 11.7 Telecommunicatiewet’ bewerkstelligen, ‘waar het bedrijfsleven niet op zit te wachten.’ Net als minister Donner bleek dus ook Brinkhorst overtuigd door de brief van VNO-NCW dat het bedrijfsleven graag gespamd wil worden (zie BOF nieuwsbrief 16).

Tijdens de plenaire behandeling van de Telecommunicatiewet werd veel aandacht besteed aan de mogelijkheid om spammers op te sporen en eventueel te vervolgen. Hoewel Van Dam zijn amendement introk om spamming strafbaar te stellen, beloofde de minister nog voor het einde van het jaar met een brief te komen over de mogelijkheden voor een spammeldpunt om spammers makkelijker te kunnen opsporen. Bits of Freedom pleit ervoor dat het ministerie daarbij gebruik maakt van de bestaande expertise van spamvrij.nl, een uitstekende en laagdrempelige manier om burgers in staat te stellen hun beklag te doen over Nederlandse spammers. Tijdens een workshop in Brussel over spam vorige week werd duidelijk hoe belangrijk dit Nederlandse voorbeeld kan zijn, nu de beide tijdelijke experimenten in Belgiƫ en Frankrijk zijn beƫindigd.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.