Tweede Kamer moet instemmen met bewaarplicht verkeersgegevens

MP3s XS4ALL niet auteursrechtvrij

Spam: verzenders moeten toestemming bewijzen

Het online zetten van de muziek die werd gespeeld tijdens het auteursrechtvrije festival van internetprovider XS4ALL op 11 oktober, wil maar niet vlotten.

XS4ALL had met de artiesten, waaronder de Osdorp Posse, Eboman en Chuck D. van Public Enemy en hun platenmaatschappijen afgesproken dat de registratie van de optredens achteraf gratis gedownload kon worden.

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra dreigt echter roet in het eten te gooien door 20 cent per nummer per download te eisen. Aangezien het vele uren muziek betreft, kan het verschuldigde bedrag flink oplopen. Op haar website zegt de provider:

“De MP3’s zijn inmiddels klaar. De artiesten en de betrokken platenmaatschappijen zijn akkoord gegaan met de geluidskwaliteit. Eerder gingen zowel artiesten als betrokken platenmaatschappijen al akkoord met het feit dat de tracks van de optredens in MP3 vorm ter beschikking zullen worden gesteld. XS4ALL plaatst de MP3’s echter nog niet op de website. We zijn nog in gesprek met Buma/Stemra over de rechten”.

Doordat de artiesten aangesloten zijn bij de Buma/Stemra, hebben zij zich ook verplicht om de inning van verschuldigde rechten door de Buma/Stemra te laten doen. Buma/Stemra stelt zich op het standpunt dat artiesten niet op eigen initiatief mogen bepalen over welke werken wel of geen rechten hoeven te worden afgedragen. Artiesten die werken gratis ter beschikking willen stellen, zien zich nu voor het probleem geplaatst dat Buma/Stemra geen maatwerk kan leveren. Bovendien kunnen artiesten geen andere organisatie kiezen voor de inning van hun rechten aangezien Buma/Stemra het feitelijke monopolie hiervoor in Nederland bezit. Daarmee lijkt Buma/Stemra een rem te zetten op initiatieven waarbij op een andere en innovatieve wijze met auteursrecht wordt omgegaan.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.