KPN krijgt uitstel

Pleidooi voor uitgave Mein Kampf

Tweede Kamer moet instemmen met bewaarplicht verkeersgegevens

Zowel het Eerste Kamerlid Erik Jurgens als hoogleraar Egbert Dommering hebben in diverse media gepleit voor de vrije verkoop van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Dommering gebruikte hiervoor de recente uitspraak in de Scientology zaak als aanleiding.

De uitgave van Mein Kampf is in Nederland onmogelijk omdat het auteursrecht berust bij de Nederlandse Staat, die de vertaalrechten confisqueerde van de 1939 uitgegeven Nedelandse vertaling van de NSB-er Steven Barends. De Duitse deelstaat Beieren heeft het oorspronkelijke auteursrecht van Hitler overgenomen. Het auteursrecht als censuurmiddel.

Dommering wijst erop dat in de uitspraak van het Hof in de Scientology zaak nu juist ervoor is gekozen om informatievrijheid te laten prevaleren boven het auteursrecht. Daarmee worden de pogingen van Scientology om het auteursrecht in te zetten als censuurmiddel afgestraft.

“Scientology zette auteursrecht in om verspreiding van een geheime leer tegen te gaan. De Beierse en de Nederlandse Staat zetten auteursrecht in om verspreiding van het verderfelijk geachte Mein Kampf te voorkomen. In beide gevallen werd auteursrecht gebruikt om de ontsluiting van de inhoud van informatie te voorkomen.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.