Nieuwe bevoegdheden gegevensvergaring politie op komst

'Verbied Kazaa niet'

HCC sleept Dell voor de rechter

In een advies aan de Hoge Raad heeft de Advocaat-Generaal afgeraden om Kazaa te verbieden. In de rechtszaak eist de Buma/Stemra een verbod op de Kazaa software. De Advocaat-generaal schrijft dat rechters voorzichtig moeten zijn met het verbieden van technische vernieuwingen.

“Ook al kunnen nieuwe technische ontwikkelingen (tijdelijk) ten koste gaan van bepaalde beroepsgroepen of bedrijfstakken, de wetgever en de rechter schrikken er — m.i. terecht — voor terug om dáárom die nieuwe (op zichzelf meestal toegejuichte) technische vernieuwingen te verbieden of af te remmen. Op het gevaar af dat alle vergelijkingen natuurlijk als ‘mank’ kunnen worden aangevochten, zeg ik toch nog maar eens dat het spoor natuurlijk ten koste ging van de trekschuit. Maar ook dit: de phonografie (Edison c.s.) en de radio gingen ten koste van de kleine individuele uitvoerende zangers en musici. Het waren de componisten (verenigd in Buma/Stemra), en de ster-uitvoerders op fonogrammen, en de fonografische industrie, die van die technische ontwikkelingen (enorm) geprofiteerd hebben. Dat is hen graag gegund, al pink ik een traan weg over het daardoor veroorzaakte noodlot voor de kleine straat- en café-muzikanten. Geen wetgever of rechter die zich om deze laatsten bekommerde.”

De Amsterdamse rechter R. Orobio de Castro dwong Kazaa in januari 2002 de verspreiding auteursrechtelijk beschermde muziek te voorkomen. Twee maanden later vernietigde het Amsterdamse Hof deze beslissing. De Buma/Stemra besloot daarop in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Die zal naar verwachting op 19 december uitspraak doen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.