Amendementen PvdA tegen spam

Sombere conclusies over de gevolgen van de Auteursrichtlijn

Scientology verliest juridische strijd met providers

Volgende week stemt de Tweede Kamer over herziening van de auteurswet, het wetsontwerp voor de omzetting van de Europese Auteursrichtlijn (2001/29/EG). Uit een nieuw onderzoek van het Engelse onderzoeksbureau FIPR naar de omzettingsvoorstellen in 12 lidstaten blijkt dat Nederland er ongunstig uitspringt als het gaat om de bescherming van burgers tegen misbruik van auteursrecht.

Er zijn maar weinig EU lidstaten die een echt effectieve regeling hebben getroffen voor klachten over misbruik van auteursrecht, maar Nederland spant de kroon door helemaal geen voorziening te treffen. De meeste EU-landen verwijzen hun burgers naar een overheidsinstelling, die er maanden over mag doen om wettelijke gebruiksrechten te verdedigen, zoals kunnen citeren of het maken van een thuiskopie. Bovendien zijn er over het algemeen geen burgers of consumenten vertegenwoordigd in deze instellingen.

In het Nederlandse wetsontwerp wordt verwezen naar de mogelijkheid om -later, als dat nodig is- een algemene maatregel van bestuur uit te vaardigen om de industrie te dwingen de rechten van burgers te respecteren. Die AmvB wordt in ieder geval niet op voorhand uitgevaardigd, maar pas nadat “rechthebbenden de gelegenheid is geboden om vrijwillig maatregelen te treffen om begunstigden van beperkingen daarvan gebruik te laten maken, waaronder het sluiten van overeenkomsten tussen de rechthebbenden en andere betrokken partijen”.

Het FIPR-rapport schetst een somber beeld over de impact van de Europese richtlijn op alledaags gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Veel Europeanen lopen risico dat hele gewone handelingen straks illegaal zijn, zoals het overzetten van liedjes van een kopieerbeveiligde CD naar een walkman, of het bekijken van een DVD op een computer die onder Linux draait. Dat is het gevolg van het veel te ruim geformuleerde verbod op het doorbreken van technische beveiligingen. Zelfs (wetenschappelijk) cryptografisch onderzoek dreigt door de richtlijn in veel Europese landen in de illegaliteit te geraken. Hoewel het doorbreken van beveiligingen niet in het strafrecht komt in Nederland, heeft minister Donner tegelijkertijd expliciet geweigerd om dit type onderzoek expliciet in de wet zelf te beschermen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.