Scientology verliest juridische strijd met providers

Nederland maakt geen halszaak van PNR doorgifte

Nominaties Big Brother Awards tot 14 september

De doorgifte van passagiersgegevens vanuit Nederland aan de Verenigde Staten stuit op weinig kritiek bij de Nederlandse regering. Minister Donner vindt de kwestie eigenlijk geen zaak van de regering en verwijst door naar het College bescherming persoonsgegevens en naar de rechter.

Sinds maart van dit jaar eisen de Verenigde Staten online toegang tot de Passenger Name Record (PNR) van alle passagiers op vluchten van, naar of via de VS. Het PNR bevat 39 gegevens waaronder naam, geboortedatum, telefoonnummer en de datum van reservering, en kan ook gegevens bevatten zoals creditcardnummer, stoelnummer en maaltijdkeuze. Daarnaast vragen de VS via het Advanced Passenger Information System (APIS) van de vliegtuigmaatschappijen om naam, geboortedatum, geslacht, paspoortnummer en nationaliteit. De VS hebben gedreigd met hoge boetes en zelfs intrekking van de landingsrechten voor vliegtuigmaatschappijen die niet meewerken aan de verstrekking van de gegevens. De gegevens worden gebruikt voor risico-profilering van passagiers.

Sinds het voorjaar onderhandelt de Europese Commissie met de VS over een acceptabel privacyreglement zodat de Amerikaanse verwerking van gegevens van Europese passagiers voldoet aan de voorwaarden van de EU privacy richtlijn. De onderhandelingen lijken muurvast te zitten. De enige serieuze tegemoetkoming waartoe de VS bereid lijkt, is het terugbrengen van de bewaartermijn van 50 naar 6 of 7 jaar. Andere bezwaren van de EU lijken weinig gehoor te krijgen. De VS willen het gebruik van de gegevens niet beperken tot de bestrijding van terrorisme maar ook aanwenden bij andere ‘serieuze’ criminaliteit. De VS willen ook geen beperking van het aantal gegevens per passagier. Bovendien hebben Europese passagiers geen juridisch handvat om eventuele fouten voor een Amerikaanse rechter te brengen.

In antwoord op Kamervragen en tijdens een overleg in de Tweede Kamer heeft minister Donner alle bezwaren van de Kamerleden doorverwezen naar de EU, het CBP en de Nederlandse rechter. Donner heeft zich nadrukkelijk onthouden van elke kritiek op de VS en uitte in de Kamer begrip voor de eisen van de VS. Over de Nederlandse politiek zei hij: “De politiek verantwoordelijken zullen opnieuw voor de vraag staan waar de grenzen liggen bij dit soort verschijnselen en waar wij het risico aanvaarden dat er een aanslag van die omvang wordt gepleegd, omdat wij bepaalde andere waarden toch belangrijker vinden.”

Het College bescherming persoonsgegevens neemt klachten over de doorgifte van passagiersgegevens in behandeling maar zal deze ‘van geval tot geval’ bekijken en alleen behandelen bij een ‘bijzondere, individuele aanleiding’.

  • Kamervragen met antwoord 2002-2003, nr. 1797H, Tweede Kamer (27.08.2003)
  • Kamervragen met antwoord 2002-2003, nr. 1844, Tweede Kamer (01.09.2003)
  • Tweede Kamer, algemeen overleg van de vaste commissie voor Justitie en de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 10.09.2003 (ongecorrigeerd stenogram)

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.