Nominaties voor de Big Brother Awards 2003

BOF publicatie over verkeersgegevens

Miljoenennota

Juridisch kwartaalblad JAVI heeft in het augustusnummer een lang artikel gepubliceerd van Sjoera Nas (Bits of Freedom) over plannen voor gedwongen opslag van verkeersgegevens in de telecommunicatiesector. Het artikel gaat in op de definitie van verkeersgegevens, het juridische kader, de praktijk bij providers en de kritiek van privacy-watchdogs op de nieuwe privacy-wetgeving die een bewaarplicht mogelijk maakt.

“Ook onder dreiging van oorlog en terrorisme moeten we onze maatschappij blijven grondvesten op democratie, grondrechten en bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het preventief in de gaten houden van het communicatiegedrag van alle burgers vormt een radicale omkering van het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Het gevaar dreigt dat we onze maatschappij volledig ten dienste gaan stellen van opsporing, in plaats van omgekeerd.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.