Brein wil Kazaa gebruikers laten afsluiten

Zuiveltoetjes en anonimiteit

Italiaanse meubelmaker taboe voor Nederlanders

De identiteit van de man die zuiveltoetjes vergiftigde en producent Campina afperste is bekend geworden door de anonymizer die hij gebruikte.

De afperser gebruikte de anonymizer (surfola.com) om de website van autotelegraaf.nl te bezoeken alwaar hij Campina had opgedragen een bericht voor hem achter te laten. Gelukkig voor de politie was de afperser niet zo geniaal als gevreesd. Hij bleek zichzelf voor het gebruik van de anonimiteitsdienst van Surfola geregistreerd te hebben met een email adres van Planet Internet. Nadat het Amerikaanse Surfola zonder gerechtelijke dwang het e-mail adres afstond aan de te hulp geroepen FBI was een gerechtelijk bevel aan Planet genoeg om de ware identiteit van de afperser te achterhalen.

Hoewel Surfola in haar privacy voorwaarden zegt dat zij nooit de identiteit van haar gebruikers aan derden zal doorgeven is haar vrijwillige medewerking geen bedreiging voor de bewijsvoering in een rechtszaak tegen de afperser.

In een reactie op de Campina zaak pleiten de juristen Asscher en Ekker voor een wettelijke status voor anonimiteit. “Anoniem communiceren is een grondrecht. Zo langzamerhand lijkt anonimiteit echter synoniem aan misbruik. Het debat is gereduceerd tot de antithese privacy versus veiligheid. Het internet verdient het dat anonimiteit een nette wettelijke regeling krijgt. Consumenten, internet providers en vooral het publieke debat zijn daarbij gebaat.” In het opinie artikel wijzen ze er terecht op dat anonimiteit niet alleen in de opsporing een onderwerp van discussie is. In het maatschappelijk debat, denk aan klokkenluiders, is anonimiteit nu juist heel welkom. De schrijvers pleiten voor duidelijke regels wanneer anonimiteit is beschermd en wanner deze wordt opgeheven. “Zo’n regeling moet er voor zorgen dat anonimiteit snel kan worden opgeheven bij een verdenking van een ernstig strafbaar feit. Maar er moet ook een garantie bestaan dat de provider niet bij het minste of geringste de identiteit van de surfer onthult.” Als voorbeeld voor het laatste halen zij de pogingen van de muziekindustrie aan om peer-to-peer gebruikers te identificeren. Wie pleit voor een mogelijkheid voor opspoorders om anonimiteit in ernstige gevallen op te heffen moet niet allerlei civiele partijen met hun eigen agenda laten meesurfen ten koste van de doorsnee internet gebruiker.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.