Zuiveltoetjes en anonimiteit

Italiaanse meubelmaker taboe voor Nederlanders

Pleidooi BOF en HCC voor handhaving spamverbod

In een kort geding tussen twee Italiaanse bedrijven, Cassina en Classico Mobile, heeft de Amsterdamse rechtbank besloten dat Classico Mobile zijn website ontoegankelijk moet maken voor Nederlanders.

Het Italiaanse bedrijf Classico Mobile maakt en verkoopt meubels naar ontwerp van Le Corbusier en Rietveld. Het Italiaanse bedrijf Cassina doet hetzelfde maar heeft tevens een licentieovereenkomst met de auteursrechthebbenden op de meubelmodellen. Nadat Classico Mobile adverteerde in NRC Handelsblad besloot Cassina de kwestie voor de Nederlandse rechter te brengen.

Classico Mobile erkent de rechten van Cassina maar zegt de meubels uitsluitend in Italiƫ te verkopen, waar dit zou zijn toegestaan. Classico Mobile ging bij de rechter op voorhands akkoord om niets meer in Nederland te verkopen en de site ontoegankelijk te maken voor Nederlanders. Omdat Classico Mobile heeft geadverteerd in NRC Handelsblad, richt het bedrijf zich volgens de rechter op Nederlandse kopers.

Opmerkelijk is dat de rechter tevens in het vonnis opdraagt om “de namen, adressen, telefoon- en faxnummers, web- en emailadressen van de (rechts)personen, die vanuit Nederland nabootsingen van de meubelmodellen van Le Corbusier en Rietveld bij Classico Mobile hebben besteld” te verstrekken aan Cassina.

De uitspraak is de laatste een een reeks waarbij buitenlandse websites ontoegankelijk moeten worden gemaakt voor Nederlanders. De uitspraak tegen Classico Mobile is de enige op basis van het auteursrecht, eerdere uitspraken waren in het voordeel van de Lotto en Holland Casino tegen buitenlandse goksites.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.