Handleiding Cyber Crime

Brein wil Kazaa gebruikers laten afsluiten

Zuiveltoetjes en anonimiteit

De auteursrechtenorganisatie Brein wil dat internet providers in Nederland grote aanbieders van MP3 bestanden gaan afsluiten. Brein wil eerst de hulp van providers bij het waarschuwen van de gebruikers omdat de ervaring leert dat de meeste gebruikers de gewraakte MP3s dan verwijderen. Daarna wil zij hardleerse Kazaa gebruikers laten afsluiten.

Eerder dreigde Brein met het opvragen van de persoonsgegevens van Kazaa gebruikers zodat zij, net zoals de muziekindustrie in de VS, schadevergoedingen kan gaan eisen. Het opvragen van de persoongegevens is niet eenvoudig omdat de meeste Nederlandse internet providers weinig voelen voor een vrijwillige overdracht van de gegevens van hun abonnees. Daarmee zou Brein een lastige procedure via de rechtbank moeten beginnen waarvan de afloop onzeker is.

Directeur Tim Kuik van Stichting Brein roep nu weer iets anders. Hij wil via de rechter de providers opdragen Kazaa gebruikers af te sluiten zonder dat hun identiteit bekend is bij Brein. Dat lijkt lastig voor de bewijsvoering. Kuik betreedt vervolgens juridisch drijfzand wanneer hij tegenover Planet Multimedia verklaart dat providers die niet meewerken aan het afsluiten van gebruikers medeverantwoordelijk zijn voor de verspreiding van illegale muziekbestanden. De Europese e-commerce richtlijn (2000/31/EG) zegt nu juist dat providers nooit aansprakelijk zijn voor data die zij vervoeren. In het geval van Kazaa is de data opgeslagen op de computer van de gebruiker en niet op het systeem van de provider. De opmerkingen van Brein lijken meer ingegeven door een mediastrategie dan een juridisch plan.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.