Chip met gezichtsherkenning in Nederlands paspoort

Er komt waarschijnlijk een chip met gezichtsherkenning in het Nederlandse paspoort, nu internationale standaardorganisaties hun voorkeur hebben uitgesproken voor het gebruik van geautomatiseerde gezichtsherkenning in reisdocumenten. Door het gebruik van dergelijke biometrie (het meten van lichaamskenmerken) is het mogelijk om personen te identificeren zonder menselijke tussenkomst. De snelle invoering van een wereldwijde standaard voor gezichtsherkenning is het gevolg van Amerikaanse wetgeving.

De Nederlandse besluitvorming over het gebruik van biometrie in het paspoort lijkt ingehaald te worden door deze internationale ontwikkelingen. Toenmalig minister Van Boxtel stuurde mei 2002 al een wijziging van de Paspoortwet naar de Kamer om de opname van biometrie in het paspoort wettelijk te regelen. Hoewel deze wijziging nog niet is aangenomen, werd het voorstel wel gesteund door een ruime meerderheid in de Kamer. In een aantal steden vonden proefprojecten plaats waarin biometrie werd gebruikt voor de identificatie van asielzoekers en klanten van de Sociale Dienst. Daarbij werd nog geen definitieve keuze gemaakt tussen vingerafdrukken, irisscan of gezichtsherkenning.

De International Civil Aviation Organization (ICAO) heeft in mei 2003 besloten dat gezichtsherkenning de voorkeur heeft boven vingerafdrukken of irisscan. In een recent werkdocument van diverse internationale standaardorganisaties wordt in detail beschreven hoe het biometrisch kenmerk in het paspoort er uit gaat zien. In een chip op het paspoort wordt een 300dpi JPEG afbeelding van het gezicht opgeslagen. De specificaties zijn zodanig gekozen dat geautomatiseerde identificatie van de paspoortdrager mogelijk is. In de praktijk zal het mogelijk zijn om met behulp van een camera gekoppeld aan de computer systeem een opname van iemands gezicht te vergelijken met de opgeslagen afbeelding in het paspoort. Het paspoort kan daarbij gewoon in de tas blijven omdat de chip het plaatje naar een ontvanger zendt.

De door de ICAO en andere organisaties ontwikkelde standaarden zijn ook voor Nederland van belang als gevolg van de US Enhanced Border Security and Visa Reform Act. Deze Amerikaanse wet schrijft voor dat landen waarvan de burgers geen visum voor de VS nodig hebben (het zogenaamde visa waiver program dat voor vrijwel alle EU landen geldt) per oktober 2004 paspoorten met biometrie moeten uitgeven. De wet definieert daarbij dat de biometrische kenmerken moeten voldoen aan de standaarden van de ICAO. Daarmee stevenen de EU landen af op een snelle invoering van een chip met gezichtsherkenning in paspoorten. Een woordvoerder van met ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat Nederland nog niet voor een bepaald type van biometrie heeft gekozen maar in elk geval zal aansluiten bij de standaarden van de ICAO. Daarmee lijkt de keuze feitelijk bepaald.

In een eerder advies over de Paspoortwet oordeelde het College bescherming persoonsgegevens dat het voorstel onvoldoende duidelijk maakte wie de biometrische gegevens in de chip kan en mag uitlezen. Het College was ook zeer kritisch over het centraal opslaan van de biometrische kenmerken. In het geval van gezichtsherkenning zou het dan mogelijk worden om personen te identificeren die geen paspoort bij zich hebben. Willekeurige video-opnames kunnen dan vergeleken worden met de gezichtsafbeeldingen in een centraal bestand, waardoor het mogelijk wordt om passanten op straat real-time te identificeren.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.