BOF publicatie: Internet activisme en de wet

Verplichte internetblokkade voor Nederlanders

Nieuw wetsvoorstel brengt bewaarplicht verkeersgegevens dichterbij

De Rechtbank Arnhem heeft 21 buitenlandse gokbedrijven opdracht gegeven geen Nederlanders meer toe te laten op hun websites. De gokbedrijven zijn in 10 verschillende landen gevestigd, van belastingparadijs Antigua tot Canada en Australie.

De rechtszaak werd aangespannen door de stichting de Nationale Sporttotalisator, de exploitant van de gokproducten Lotto, Toto, Lucky Day en De Nederlandse KrasLoterij. Eerder in februari won Holland Casino een kort geding tegen twee gokbedrijven op de Nederlandse Antillen. En in januari dwong de rechtbank Arnhem de grote Britse firma Ladbrokes al om internetbezoekers uit Nederland te weren.

Volgens de rechtbank overtreden de buitenlandse gokbedrijven de Wet op de kansspelen omdat zij een kansspel aanbieden in Nederland zonder vergunning. “Daarbij is van doorslaggevende betekenis geoordeeld dat Nederlanders zich in Nederland via hun computer zonder enige beperking kunnen aanmelden voor en kunnen meedoen aan de door gedaagden aangeboden kansspelen, waarbij het prijzengeld kan worden uitbetaald door overmaking op de Nederlandse bankrekening van de betrokken deelnemer en dat Nederland uitdrukkelijk is opgenomen in de lijst van landen waarvan ingezetenen kunnen meedoen aan de kansspelen”, aldus de Rechtbank. De Rechtbank oordeelt dat de Lotto is benadeeld doordat “gedaagden zich door het zonder Nederlandse vergunning aanbieden van kansspelen in Nederland voor de Nederlanders, een substantiele onrechtmatige voorsprong op eiseres hebben verschaft”.

Over het gokken via internet wordt al jaren in de Tweede Kamer gedebatteerd. Minister Donner heeft een proef aangekondigd “met een of maximaal twee vergunninghouders”. Daarnaast voert de groep Digitaal Rechercheren van het Korps landelijke politiediensten een onderzoek uit naar “de aard en de omvang van illegaal kansspelaanbod op internet”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.