BOF publicatie: Internet activisme en de wet

Wie op internet informatie met een kritische inhoud verspreidt of publiceert, stuit soms op tegenstand. Of het nu gaat om protest tegen sektes, multinationals of grote infrastructurele projecten van de overheid, de kans is groot dat de tegenpartij een advocaat inschakelt. Vaak krijgt de activist of zijn provider dan een zogenaamde blaf-fax met de sommatie om de website onmiddellijk te sluiten. De tegenpartij weet vaak een indrukwekkende lijst wetsartikelen te noemen waaruit moet blijken dat de activist volstrekt onrechtmatig bezig is.

Bits of Freedom heeft in samenwerking met Ot van Daalen van het Instituut voor Informatierecht een gids gepubliceerd met informatie over Nederlandse wetgeving en jurisprudentie op het gebied van aansprakelijkheid en onrechtmatige informatie, hyperlinks, domeinnamen en email campagnes. In de publicatie wordt voor activisten relevante jurisprudentie besproken zoals Spaink vs Scientology, XS4ALL vs Deutsche Bahn, Indymedia vs Deutsche Bahn en Betuwe-route.nl vs de Staat.

De gids behandelt geen opsporingsmethoden en beperkt zich tot Nederland. Het is de bedoeling om de gids regelmatig te vernieuwen met recente jurisprudentie en uit te breiden aan de hand van reactie van lezers.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.