NLIP schorst lid wegens spamming

Webcams in lantaarnpalen (100 jaar Orwell)

Experimentenwet Kiezen op Afstand

Op 25 juni 1903, vandaag honderd jaar geleden, werd George Orwell geboren. Dit lijkt een gepast moment om even stil te staan bij orwelliaanse ideeën anno 2003 in Nederland.

Nederland Kennisland, de stichting die de ontwikkeling van Nederland tot kenniseconomie wil bevorderen, is het project maatschappelijke breedbanddiensten gestart. Met dit project wil de stichting de breedbandmarkt stimuleren door projecten voor onderwijs, zorg en veiligheid met breedband te combineren.

Voor het thema veiligheid heeft Nederland Kennisland uit 220 ideeën de zeven meest kansrijke geselecteerd. Op een enkele uitzondering na gaat het hierbij om het overbrengen van videobeelden via een breedbandverbinding.

Het projectvoorstel ‘de Glazen Taarn’ lijkt rechtstreeks uit het boek ‘1984’ overgenomen. De bedenkers stellen voor om lantaarnpalen in steden vol te hangen met camera’s als ware het kerstbomen. Uiteraard dienen de camera’s niet ter bestrijding van criminaliteit maar van de nog heviger gevreesde ‘overlast’. “In een dichtbevolkte stad is overlast als gevolg van burenruzies of overlast van horeca-bezoekers aan de orde van de dag. […] Het idee is dat op plekken waar veel meldingen van overlast zijn camera’s worden geplaatst in een lantaarnpaal. Op het moment van een melding worden de geografische coördinaten automatisch bepaald en kan de meldkamer overschakelen naar de web-cam ter plekke.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.