Webcams in lantaarnpalen (100 jaar Orwell)

Experimentenwet Kiezen op Afstand

Anoniem reizen wordt duurder

De Tweede Kamer zal donderdag 26 juni stemmen over de ‘Experimentenwet Kiezen op Afstand’. De wet maakt het mogelijk om tot 1 januari 2008 op beperkte schaal te experimenteren met niet-plaatsgebonden stemmen. Kiesgerechtigden in een aantal gemeentes in Nederland kunnen dan stemmen in een stemlokaal naar keuze. Voor kiezers in het buitenland, die nu nog per brief stemmen of naar het stemlokaal op de ambassade gaan, zullen experimenten worden gestart met stemmen via internet en telefoon.

De experimenten zullen worden gestart bij de volgende verkiezingen voor het Europees parlement in juni 2004. Bij het experiment met stemmen via internet vanuit het buitenland gelden dezelfde principes als bij het stemmen per brief. De kiezer moet zich eerst aanmelden en krijgt de kandidatenlijst thuis opgestuurd. Voor het stemmen via internet krijgt de kiezer bovendien een authenticatie code (stemcode) die in combinatie met een zelf opgegeven wachtwoord moet worden gebruikt om in te loggen. Vervolgens gebruikt de kiezer bij het stemmen op een kandidaat een unieke kandidaatcode die op de kandidatenlijst staan. Iedere kiezer krijgt een unieke kandidatenlijst met unieke kandidaatcodes. “Deze kandidaatcodes dienen primair om schending van het stemgeheim door aftappen van telefoonverbindingen te voorkomen”, aldus minister Remkes.

De minister heeft eerder al laten weten (zie BOF nieuwsbrief nr. 5) dat hij grote problemen ziet voor de invoering van een algemene mogelijkheid voor alle kiezers om te stemmen via internet. Het belangrijkste bezwaar daarbij is volgens de minister dat binnen families controle en eventueel dwang zou kunnen worden uitgeoefend op elkaar wanneer men samen van dezelfde computer gebruik moet maken. Hiermee kan het grondwettelijke principe van vrije en geheime verkiezingen onder druk komen te staan.

Eerder liet EPN zich kritisch uit over het stemmen via internet. Maurice Wessling van Bits of Freedom zette in een column enkele problemen rondom de kwestie op een rij.

Tijdelijke regels ter zake van experimenten in het kader van het project Kiezen op afstand Nota naar aanleiding van het verslag (26 maart 2003) Kamerstuk 2002-2003, 28664, nr. 5, Tweede Kamer

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.