Minister wil geen tapcijfers registreren

Stemmen via internet

Wet vorderen gegevens telecommunicatie

In november 2002 heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen (28600-VII. nr. 10 en 11) waarin de regering wordt opgeroepen om vanaf 2007 stemmen via internet mogelijk te maken. In het project Kiezen op Afstand van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden al langer de mogelijkheden onderzocht om stemmen minder plaatsafhankelijk te maken en daarbij ICT in te zetten. Binnen het project is vooral gekeken naar voorzieningen voor speciale groepen stemgerechtigden (bijvoorbeeld stemmen vanuit het buitenland).

Minister Remkes heeft een voortgangsnota van het project Kiezen op Afstand naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij roept daarin op tot een grondig debat over de wenselijkheid van stemmen via internet. De nota signaleert de mogelijke aantasting van het vrij en geheim stemmen als een van de belangrijkste problemen bij stemmen via internet. Als voorbeeld wordt daarbij het ongewenste ‘family voting’ genoemd. Familieleden kunnen daarbij elkaars stemgedrag controleren omdat als zij niet langer afzonderlijk naar een stemhokje gaan maar allen thuis gebruik maken van dezelfde computer.

“Elektronisch kiezen op afstand zal op het gebied van de beginselen van de geheime en vrije stemming tot verandering leiden. Aangezien het hier gaat om centrale beginselen van democratische verkiezingen, en wat betreft het stemgeheim een centraal beginsel van de Grondwet en de Kieswet, acht ik het van belang dat over de invloed van het elektronisch kiezen op afstand een politiek debat gevoerd wordt”, aldus de nota.

De nota gaat niet in op praktische en technische obstakels voor stemmen via internet zoals elektronische identificatie, veiligheid (hacken) en beschikbaarheid (denial of service). De minister wil een debat voeren over vrij en geheim stemmen voordat praktische problemen in experimenten aan de orde komen.

Tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement in 2004 wordt een zeer beperkt experiment gehouden waarbij in 4 gemeenten kiezers zelf bepalen in welk stemlokaal zij hun stem uitbrengen. Het stemmen vindt dan plaats op een pc in het stemlokaal.

In november 2002 hield het platform burger@overheid een peiling onder internet gebruikers waaruit bleek dat zij een sterke voorkeur hadden om te stemmen via internet.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.