Wet vorderen gegevens telecommunicatie

Auteurswet

Boek "Verkeersgegevens"

De behandeling van het wetsvoorstel voor de Auteurswet bevindt zich in een laatste fase. Op 24 april kunnen de leden van de vaste commissie Justitie hun laatste schriftelijke vragen indienen.

De Auteurswet is een uitvoering van de Europese richtlijn voor Auteursrecht (2001/29/EG). In het voorstel is een generiek verbod opgenomen op het doorbreken van digitale sloten op film- en muziekbestanden. Het is niet alleen verboden het slot te verbreken om zo een illegale kopie te maken. Ook wie de muziek of het beeld volledig legaal voor eigen gebruik wil benutten, maar daarbij wordt gehinderd door een digitaal slot, mag geen pogingen ondernemen de bescherming te omzeilen. Een consument die bijvoorbeeld een CD koopt die beveiligd is tegen afspelen op een CD-ROM speler, mag die beveiliging niet doorbreken. Hoewel het recht op thuiskopie in de wet gehandhaafd blijft, kunnen digitale sloten het maken van zo’n kopie blijvend verhinderen.

Door het wetsvoorstel kunnen rechthebbenden ook digitale sloten in werking laten nadat de officiƫle beschermingstermijn is verstreken. Hierdoor komen muziek- en beeld materiaal niet meer in het publieke domein terecht. Universiteiten en bibliotheken zullen hierdoor moeite hebben hun maatschappelijke functie uit te oefenen.

De Noorse tiener Jon Johansen schreef in oktober 1999 een programma om zijn legaal gekochte DVD’s af te kunnen spelen op Linux, het platform van zijn keuze. Om deze interoperabiliteit te realiseren, omzeilde zijn programma het Content Scrambling System (CSS) van de DVD. CSS voorkomt niet alleen kopiĆ«ren maar maakt het tevens onmogelijk voor consumenten om de reclamefilmpjes op een DVD over te slaan. In een recente rechtszaak in Noorwegen is Jon Johansen vrijgesproken. Volgens juridisch deskundigen zou Jon Johansen onder gelijke omstandigheden bij een ongewijzigde aanvaarding van het huidige wetsvoorstel in Nederland wel veroordeeld worden.

Bits of Freedom heeft bij Kamerleden aangedrongen op enkele wijzigingen in het wetsvoorstel. De belangrijkste daarvan is dat het verbod op het doorbreken van technische beschermingen beperkt blijft tot die gevallen waarin sprake is van schending van het auteursrecht.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.