Auteurswet

Boek "Verkeersgegevens"

Geen geijkte tapkamers

In het kader van terrorismebestrijding doet zich in toenemende mate de vraag voor in hoeverre gegevens over het communicatieverkeer kunnen worden bewaard zonder dat het recht op vertrouwelijke communicatie in het gedrang komt. Deze zogenaamde verkeersgegevens bevatten informatie over telefoongesprekken en email zoals tijdstip, duur en plaats van waaruit wordt gecommuniceerd en over de hierbij gebruikte aansluitingen.

Met de publicatie van het boek ‘Verkeersgegevens’ willen het Instituut voor Informatierecht (IViR) en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de noodzaak tot het voeren van een maatschappelijke debat over de opslag van communicatieverkeer benadrukken. Het CBP stelde zich al eerder op het standpunt dat grote terughoudendheid moet worden betracht bij het systematisch opslaan van communicatieverkeersgegevens.

In het boek ‘Verkeersgegevens’ zijn de resultaten gepubliceerd van een expertmeeting die het IViR en het CBP in het najaar van 2002 organiseerden over de bescherming van gegevens over het telecommunicatieverkeer (‘verkeersgegevens’) in Nederland. Het boek geeft inzicht in het verwerken van verkeersgegevens, nu en in de toekomst. Het biedt een breed overzicht van invalshoeken bij de bescherming van de privacy van de telecommunicatiegebruiker.

Ook Bits of Freedom nam aan deze expertmeeting deel.

Het boek wordt uitgegeven door Otto Cramwinckel Uitgever in Amsterdam.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.